- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In 2003, un cercetator britanic, doctorul Philippa Darbre, a pus in legatura directa aparitia cancerului mamar cu parabenii. Dovada: in 18 tumori din 20 existau urme ale acestor substante chimice. Studiul a fost considerat controversat: prezenta parabenilor nu probeaza responsabilitatea lor in aparitia cancerului mamar, deoarece puteau fi prezenti si in celule sanatoase, provenind din tratamentul anticancer.
Cel mai vizate erau produsele cosmetice. Imediat celebrele firme de cosmetice si-au mobilizat echipele de specialisti pentru a contracara aceasta ipoteza. Iar o renumita companie de cosmetice pare dispusa sa se intoarca la o solutie de pe vremea bunicii. Ea se numeste glicerina. Folosita in special in sapunuri, acest ingredient are, totodata, proprietati antibacteriene care merita in continuare exploatate.
La scurt timp, un alt studiu acuza parabenii ca afecteaza fertilitatea barbatilor care au folosit produse cu aceste substante inca din copilarie. De asemenea, parabenii au fost gasiti vinovati pentru unele tulburari ale sistemului de reproducere.
Instante competente din cadrul Comisiei Europene, Comitetul stiintific pentru securitatea consumatorilor nu pun in aceeasi oala toti parabenii. Comitetul stiintific a elaborat un proiect prin care se interzic doua substante din aceasta clasa - izoprobilparaben si izobutilparaben. In textul aceluiasi proiect, pentru alti doi parabeni - propilparaben si butilparaben - este recomandata limitarea folosirii lor.
Stim ca unii parabeni au fost introdusi in unele medicamente pentru a inlocui zaharul sau alcoolul, tocmai pentru a reduce astfel riscul aparitiei cariilor sau a altor efecte toxice. Iata insa ca laboratoarele nu se grabesc sa inlocuiasca parabenii. Pe de o parte, aceasta inlocuire presupune refacerea totala a compozitiei si deci depunerea de noi dosare pentru obtinerea avizelor de comercializare a medicamentelui. Iar pe de alta parte, cel putin pentru moment, ele nu dispun de substante echivalente, la fel de eficiente in doze mici, care sa treaca testele de evaluare a riscurilor.
In concluzie: aceste substante mai mult sau mai putin suspecte sunt un rau necesar. Fara ele multe alimente, cosmetice, medicamente s-ar degrada rapid fiind cu mult mai periculoase pe consumatori. S-au propus unele solutii cum ar fi reducerea termenelor de valabilitate a unor produse sau pastrarea la temperaturi mult mai scazute... Dar si in aceste conditii este extrem de dificil de a tine sub control dezvoltarea unor germeni.
Dintre medicamentele aflate pe aceasta lista amintim: siropuri contra tusei, pansamente gastrice, tratamente pentru tulburari de tranzit, contra durerii, febrei, durerii, antivomitive, cardiovasculare, antibiotice.
Citeste si Jurnalul
FOTO: Hepta