Pe termen lung, se pot inregistra si alte consecinte asupra sanatatii. Printre acestea, aparitia de cancere sau dezechilibre la nivel genetic.
Celule nedistruse de iradiere risca sa fie supuse unor modificari cromozomiale. Daca expunerea la radioactivitate este semnificativa se poate demonstra legatura dintre aceasta si aparitia unor cancere, spune Alain Rannou. Trebuie stiut ca expunerea la radioactivitate nu se limiteaza la momentul accidentului nuclear. Inhalarea de materii contaminate in timpul si dupa producerea accidentului expune organismul la doze radioactive periculoase, ceea ce accentueaza riscul de cancer.
In privinta protectiei, pe primul loc este indepartarea populatiei de sursa de iradiere, deoarece cu cat distanta este mai mare de locul accidentului cu atat scade pericolul iradierii. Se recomanda folosirea de ecrane protectoare plasate intre sursa de iradiere si locuitori.
Cand iradierea este cu iod 131 radioactiv, populatia expusa va lua iod stabil. Iodul are perioada de injumatatire de opt zile. Ceea ce inseamna ca in primele patru zile de la accident populatia expusa trebuie sa ia iod stabil, care satureaza glanda tiroida si nu-i mai permite sa fixeze in organism agentul nociv, element declansator al cancerului.
Ivan Vays, presedinte International Health, a venit la Neatza sa informeze despre metode privind prevenirea tumorilor maligne.
sursa: Jurnalul.ro
foto: Hepta.ro