Numeroase statistici prezinta cancerul de col uterin drept princiala cauza de mortalitate la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani. Anual, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu aceasta afectiune si 2.000 isi pierd viata dupa o lupta dificila cu o boala care nu are mila. Toate statisticile amintite ar putea fi eliminate, daca femeile ar adopta masuri minime de investigatii ginecologice precum testul Babes Papanicolau si colposcopia.
Dintre cele doua, ambele la fel de importante, colposcopia reprezinta inca o necunoscuta pentru multe femei, iar acest fapt duce de multe ori la decizia de a amana efectuarea unui test atat de important.
Tipurile de cancer care afecteaza cel mai mult romanii sunt Papiloma Virus (care cauzeaza negii, inclusiv genitali), cancerul de san, colon, pulmonar, de col uterin, prostata si piele.
Sistemul sanitar din Romania e cel mai slab finantat din Uniunea Europeana. Recomandarile UE pentru finantarea sistemului de sanatate sunt de minimum 6% din PIB. Romania nu are, la acest moment, nici macar 3%.
Uneori, cancerul prezinta niste simptome specifice, alarmante, care grabesc prezentarea la medic: tuse persistenta, durere, hemoragii, detectarea unor noduli sau formatiuni, depistarea de leziuni. Din pacate, sunt cazuri in care cancerul nu are nici un fel de semne si este descoperit intamplator, cu ocazia unor investigatii, ceea ce subliniaza importanta controalelor regulate la medic.
In toata lumea numarul pacientilor bolnavi de cancer creste anual cu aproximativ 10-12%.