Potrivit unui studiu publicat recent in revista americana Circulation, in lume, sute de milioane de persoane ar putea beneficia de aceasta descoperire. CMV face parte din familia herpesviride, ca si virusul herpetic si al varicelei, spune doctorul Sebastien Hantz de la Laboratorul de virologie de la CHU Limoges. In tarile dezvoltate, CMV este prezent la 50%-60% din populatie, in diferite secretii ale corpului: saliva, urina... De regula, CMV este dobandit in copilarie, in crese, gradinite sau scoli. Odata patruns in organism, CMV persista toata viata in stare latenta. Infectiile sunt in majoritatea timpului asimptomatice in cazul persoanelor cu sistem imunitar care functioneaza corect. In schimb, infectiile pot fi extrem de severe in cazul persoanelor suferinde de SIDA sau au fost supuse unui transplant de organe.
Cand au masurat incarcatura virala, cercetatorii chinezi au observat ca aceasta este mai mare la persoanele hipertensive, spune doctorul Sebastien Hatz. Depasirea valorilor de incarcatura virala demonstreaza ca virusul este mai activ si se multiplica mai rapid decat in cazul persoanelor cu tensiunea arteriala normala. Mai mult, cercetatorii chinezi au probat faptul ca virusurile hipertensivilor produc o cantitate mai mare dintr-o substanta cu rol major in cresterea tensiunii arteriale.
Doctorul Yang Xinchun, unul dintre autorii studiului, a explicat pentru AFP ca aceasta descoperire ar putea permite impiedicarea aparitiei HTA. O solutie este vaccinul. Studiile privitoare la un vaccin anti-CMV sunt in faza preliminariilor. Pana atunci, trebuie sa admitem ca stilul de viata echilibrat si respectarea medicatiei prescrise de cardiolog sunt principalele masuri prin care tensiunea arteriala poate fi tinuta sub control.
Valorile normale de tensiunii arteriale sunt:<140/90 mmHg; <130/80 mmHg la persoanele cu diabet si risc cardiovascular crescut. Valoarea considerata optima este de 120/80 mmHg. Potrivit Societatii Romane de Cardiologie, HTA netratata corect provoaca imbatranirea rapida a vaselor arteriale, marind riscul de accident vascular, atac de cord, insuficienta cardiaca etc. In tara noastra, pana la varsta de 50 ani, 1 din 5 oameni sufera de HTA, dupa varsta de 50 ani, 1 din 3, iar dupa varsta de 65 ani, 2 din 3. Se estimeaza ca in tara noastra sunt peste cinci milioane de hipertensivi.
Citeste si Jurnalul
FOTO: news.change.org