- Emoția unui nou început. Premiera "Iubire cu parfum de lavandă", un serial original, din 31 Octombrie | Joi și Vineri, pe Antena 1 și AntenaPLAY
- UEFA Nations League: Lituania vs România! Tricolorii joacă marți, 15 octombrie, de la 21:45 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY!
Zeama de varză murată sau moarea este considerată un aliment extrem de sanatos, fiind bogată in vitamina C, A, B1, B2, B3, B6 si B9 și E, dar și în minerale precum magneziu, potasiu, fier, iod, dar conține și vitamina U cunoscută ca anti-ulceroasă.
Pe vremuri, zeama de varza acră era folosită ca leac pentru mai toate afecțiunile sezonului rece. Varza murată în sare își conservă și amplifică toate proprietățile și vitaminele, ajutând la tratarea bolilor de plămâni, a constipației, a anemiei și a îmbătrânirii premature a organismului.
Ce este și ce conține zeama de varză acră?
Moarea de varză, cum i se mai spune în mod popular în Moldova, este un detoxifiant excelent care ajută, pe lângă eliminarea toxinelor și la vitaminizarea întregului organism, pentru că prin murare, varza își păstrează vitaminele si antioxidantii, dar și alte substanțe benefice precum sărurile minerale, fermenții si enzimele.
Murăturile se obtin prin fermentarea acidolactică, naturală, cu tulpini de bacterii probiotice sălbatice, care provin din legume și fructe proaspete, adăugate în saramură, însă specialiștii spun că varza murată este singurul aliment care nu are adaos de probiotic extern, este de fapt un produs endogen.
Citește și: Cele mai recomandate ceaiuri în sezonul rece, pentru creșterea imunității organismului
Varza se murează natural datorită acidului lactic care este bogat în fermenți, adică în probiotice. Există o multitudine de bacterii sănătoase care creează acești fermenți. Din cauza clorinei existente în apa pe care o consumăm, dar și a antibioticelor, multe din bacteriile sănătoase sunt eliminate din organismul nostru.
În aceste cazuri, avem nevoie de anumite alimente fermentate printre care și varza murată, pentru a ne spori nivelul de bacterii sănătoase din organism.
Principalele beneficii ale consumului de zeamă de varză murată sau moare:
Zeama de varză are un conținut bogat în fibre, ceea ce ne asigură un tranzit intestinal bun, prevenind constipatia si inhibând celulele canceroase, previne cancerul de colon, dar și cancerul de sân. Specialiștii recomandă consumul de varză murată și celor cu sindrom de intestin iritabil, dar și în caz de hemoroizi.
Consumul regulat de moare, mai ales în sezonul rece, stimulează circulația sângelui, reducând astfel senisibilitatea la frig, dar combate în același timp și febra.
Zeama de varză murată constituie un adevărat pansament pentru inima, datorită conținutului ridicat de fibre care ajută la scăderea concentrației colesterolului rau (LDL) și previne astfel îngroșarea vaselor sanguine. Zeama de varză acră este recomandată și persoanelor care au tensiunea scăzută. Fibrele au rolul de a curăța colesterolul rău de pe pereții arterelor și vaselor de sânge precum și la eliminarea lor din organism. Prin urmare, prin consumul de varza murata, nivelul de colesterol este echilibrat. Acest lucru poate preveni ateroscleroza, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale si o varietate de alte probleme cardiovasculare.
Este recomandată și persoanelor care suferă de cumularea pietrelor la rinichi Se fac cure zilnice cu zeamă de varză în amestec cu ulei, iar acestea, dacă sunt de dimensiuni mai mici pot fi eliminate cu ușurință.
Este recomandată și persoanelor care suferă de gastrită cu aciditate scazuta si giardioza. Se consuma timp de 2-3 saptamani cate jumatate de pahar cu aceasta zeama, de 3 ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de masa.
Citește și: Efectele miraculoase ale consumului de ceapă roșie
Zeama de varză murată, consumată regulat, combate și stările de astenie și lipsa de vitamine din organism . Fierul din varza murata ajuta la prevenirea anemiei și atenuarea efectelor secundare asociate cu aceasta afectiune (dureri de cap, oboseala, tulburari cognitive).
Poate trata afecțiunile respiratorii, răgușeala, sterile de astm și pneumonie. Datorită conținutului ridicat în săruri și minerale, zeama de varza murată previne infectiile respiratoria, contribuie la vitaminizarea organismului și la întarirea sistemului imunitar.
Zeama de varza acră este recomandata in curele de slabire. O cura cu moare vitaminizeaza intreg organismul si il detoxifică.
Consumată a doua zi după o petrecere, te scapa de mahmureala, de dureri de cap și de senzația de vomă.
Are un rol important și în elasticitatea pielii, vitamina A din varza murată încetinește apariția ridurilor, ajută la eliminarea petelor și menține aspectul sănătos al dermei.
Consumul de varză murată are rolul de a regla glicemia. Conținutul bogat în fibre acționează ca un absorbant pentru zaharuri, iar acestea pot fi eliberate treptat din organism, fără a suprasolicita pancreasul.
Varza murată conține compuși organici ce acționează ca agenți anti-inflamatori. Antioxidanții fitonutrienți din varză reduc durerea si disconfortul articulațiilor, a mușchilor sau altor zone inflamate.
DE REȚINUT! Cu toate că are atâtea beneficii pentru sănătatea organismului, zeama de varză murată sau moarea conține mult sodiu, care poate fi dăunător persoanelor care se confruntă cu boli cardiovasculare sau renale!
Cele mai recomandate ceaiuri în sezonul rece, pentru creșterea imunității organismului... Cinci reguli pentru slăbit, recomandate de Carmen Brumă. Ce face iubita lui Mircea Badea pentru a avea un corp de invidi...