Live acumAsia Express - Drumul Comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Zeci de mii de români suferă de intoleranţă la gluten! La ce complicație extrem de gravă poate duce boala celiacă, dacă este ignorată

Zeci de mii de români suferă de inoleranţă la gluten sau au boala celiacă, ce poate duce la o complicație extrem de gravă, dacă este ignorată. 

Zeci de mii de români suferă de inoleranţă la gluten sau au boala celiacă, ce poate duce la o complicație extrem de gravă, dacă este ignorată.

În ultimii ani, glutenul, dar mai ales intoleranţa la această substanţă regăsită în cerealele cu spic, au devenit cunoscute şi în România. Însă, la nivel mondial, 1% din populaţia globului suferă de o formă de intoleranţă la gluten.

„Intoleranţa la gluten este un termen general care se foloseşte pentru afecţiunile induse de gluten. Diagnosticul de care vorbim este boala celiacă. Mai avem sensibilitatea non-celiacă şi alergia la grâu”, a explicat Iuliana Roibu Bonoiu, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Intoleranţa la Gluten.

Pentru cei care au primit acest diagnostic există o singură soluţie: excluderea completă a alimentelor care conţin gluten. În caz contrar, consecinţele pe termen lung sunt foarte grave.

„Consecinţele bolii netratate pot duce la malabsorţii ale vitaminelor, anemie. Cea mai de temut complicaţie a bolii celiace este cancerul de intestin subţire. Acesta apare în general după o evoluţie a bolii în 20-30 de ani”, a explicat Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog.

La nivel teoretic, toată lumea ştie ce este şi cum trebuie să se ferească de gluten. La nivel practic, bolnavii se lovesc de cele mai multe ori de ignoranţă.

De câţiva ani au apărut câteva restaurante unde bolnavii de celiachie şi cei cu intoleranţă la gluten pot mânca în siguranţă, fără risc de contaminare. Cu toate astea, de cele mai multe oril bolnavii aleg să îşi prepare singuri mâncarea fără gluten.

Pe rafturile supermagazinelor au apărut şi produse semnalizate ca fiind „Fără Gluten", dar preţurile sunt destul de piperate. Coşul de cumpărături al unei persoane care are probleme cu glutenul costă chiar şi cu 50 la sută mai mult decât unul normal.

Pentru o dietă sigură, cei care suferă de intoleranţă la gluten trebuie să evite grâul, orzul, ovăzul şi secara, dar şi derivatele acestora.