APE TAMADUITOARE
La mijlocul secolului al XVIII-lea, Toma Olanescu, mare proprietar de pamanturi, descopera "apele tamaduitoare" si hotaraste sa construiasca primele camere de bai, la care se pare ca a poposit la un moment dat si Tudor Vladimirescu. Peste ani, Carol Davila ii va cere chimistului Bernath Lendway sa analizeze izvoarele, rezultatul fiind promitator: "ape de natura extraordinara". Au urmat captarea izvoarelor, construirea primelor hoteluri si a parcului incantator, un loc de relaxare pentru turistii aflati la tratament.
Conform unui studiu ce dateaza din 1910, izvoarele de la Olanesti au fost grupate astfel: cele mai multe sunt iodurate (14), sase izvoare sunt sulfurate, patru au proprietati diuretice, iar urmatoarele sapte purgative, feruginoase, bicarbonat si compozitie mixta.
Asa se face ca ele sunt recomandate pentru tratarea afectiunilor respiratorii, digestive, ginecologice, dermatologice, metabolice sau ale sistemului nervos. In centrele de tratament bolnavii pot face hidroterapie, termoterapie, kinetoterapie, fizioterapie si fototerapie. Hotelurile ofera, in afara de tratament, meniuri dietetice, adaptate diferitelor afectiuni. De asemenea, cele mai multe dintre izvoare sunt situate de-a lungul unei alei ce serpuieste catre munte, un prilej de plimbare si contemplare a naturii.
TURISM
Statiunea Olanesti nu este dedicata exclusiv suferinzilor. Aici se pot practica agroturismul, turismul montan, sportiv si chiar pelerinaje la manastiri. In imediata apropiere a Bailor Olanesti se afla Parcul National Buila Vanturarita, pitoresc datorita cheilor, plantelor (bradisorul si floarea de colt) si animalelor protejate (capra neagra, rasul, cerbul). In Cheile Cheii se afla mai multe pesteri naturale, cu nume deosebit de incitante: Pestera Pagodelor, Pestera cu Perle, Pestera Clopot sau Pestera cu Lac.
Lacul cu nuferi albi si galbeni (arie protejata) reprezinta o atractie inedita pentru turistii aflati in cautarea frumosului. De asemenea, se pot face excursii la Caciulata, Manastirea Cozia, Manastirea Horezu si Satul Olarilor, Pestera Muierii si Polovragi, Casa memoriala Anton Pann.
Citeste Jurnalul National