Antena Căutare

Barcelona - capitala culturala a Spaniei

Daca ar trebui sa judecam cu inima, Barcelona ar fi cel mai frumos oras din lume. Te emotioneaza, te surprinde si te face sa-ti doresti sa revii. Iar si iar... Barcelona este genul de oras pe care-l poti descoperi in orice anotimp.

In decembrie, temperatura ajunge pana la aproape 25 de grade Celsius, iar soarele face orasul sa straluceasca, emanand un exotism pe care cu greu il vei simti in alta parte. In timpul verii, Barcelona devine efervescenta, distractia strecurandu-se din carafe cu sangria si gheata, iar plajele se umplu de cei care doresc sa simta pe propria piele rasfatul Marii Mediterane.

Poarta de intrare in Barcelona este Aeroportul del Prat, legatura dintre cele doua terminale, aflate la distanta unul de celalalt, facandu-se prin intermediul unui autobuz. Pentru a ajunge in oras cel mai bine ar fi sa luati trenul (statia se afla chiar in incinta aeroportului, asa ca nu aveti cum sa va rataciti).

Statiile de pe parcurs va asigura legatura cu metroul sau alte mijloace de transport in comun. In general insa, este indicat sa cereti informatii de la birourile turistice aflate atat in aeroport, cat si langa marile obiective turistice. De asemenea, v-ar putea fi util Barcelona Card - un card ce va ofera transport gratuit in oras, intrari libere sau cu pret redus la muzee, reduceri la restaurante, baruri, discoteci, plimbari pe mare cu vaporasul. Tarifele variaza intre 26 euro (doua zile) si 31 euro (trei zile).

ORASUL VECHI

Articolul continuă după reclamă

Reprezinta de fapt un paienjenis de stradute pietruite, inguste, strajuite de case vechi, cu ferestre colorate si dantelarii in piatra. Cu surprindere vei observa cotind pe una dintre stradute ca-ti apare in fata o impunatoare catedrala gotica- Catedrala del Pi sau Maria del Mare - cu porti monumentale si altare dedicate numerosilor sfinti care o patroneaza. Tot in partea veche a Barcelonei se gaseste Palao Major- caminul regilor din Catalunia.

La Rambla este cea mai populata si pitoreasca strada din intreg orasul. Se intinde din Piata Catalunia (cea mai importanta zona comerciala, unde se afla magazine faimoase precum El Corte Ingles) pana la malul Marii Mediterane, la poalele coloanei lui Cristofor Columb (Mirador del Colomb).

Este intesata de turisti sau localnici la orice ora din zi si din noapte. Magazine, terase unde se servesc preparate traditionale si curg rauri de sangria, artisti costumati fantastic ce stau nemiscati ore in sir, intruchipand statui carora le bate inima. Desi cele mai multe dintre magazine au suveniruri (de la carti de bucate, ghiduri turistice, pana la copii in miniatura ale Catedralei Sagrada Familia), preturile sunt mult mai mari decat in oricare alta parte a Barcelonei.

Si tot pe La Rambla se afla cea mai veche piata din oras- La Boqueria, (de unde puteti alege cel mai delicios jambon, prosciutto sau fructe exotice pe care nu le veti gasi in magazinele romanesti), dar si Palatul Güell, construit de Antoni Gaudi, o cladire in care fiecare detaliu al arhitecturii este de fapt o idee care te urmareste cu mult timp dupa ce ai parasit-o. O metafora din marmura neagra ce se arcuieste catre cer in culori vibrante.

CAPODOPERELE LUI GAUDI

Merita sa ajungi la Barcelona si doar pentru a privi constuctiile lui Gaudi, unul dintre cei mai mari arhitecti din intreaga lume. Marea sa dorinta a fost sa incorporeze elementele naturale, vii si foarte colorate, in piatra, marmura sau ceramica. Asa de face ca fiecare dintre cladirile sale palpita, spun o poveste.

Cea mai impresionanta este Catedrala Sagrada Familia, la care Gaudi a inceput sa lucreze in 1883 si pana la moartea sa, cincisprezece ani mai tarziu. Lucrarile nu s-au terminat nici pana in prezent, arhitectii de azi respectand intocmai planurile originale ale lui Gaudi.

Conform estimarilor, peste aproximativ 16 ani Catedrala va putea fi considerata incheiata. Ea va avea 18 turnuri inalte de aproape 170 m ( corespunzandu-le celor 12 apostoli, 4 evanghelisti, Fecioarei Maria si lui Iisus) si trei fatade- Nativitatea, Patimilie si Invierea, fiecare fiind decorata cu sute de basoreliefuri si statui.

Casa Batlló, numita si "Casa oaselor" (datorita balcoanelor ce imita spinari de peste sau acoperisului ca de reptila), Parcul Güell (celebre sunt fantana in forma de salamandra, acoperisul ca o ciuperca din povesti sau tunelul flancat de coloane ce se unduiesc precum lianele din padurile tropicale), La Pedrera (sau Casa Milà)...

ATRACTII

Nu trebuie sa omiteti o vizita la Acvariu (unul dintre cele mai mari din Europa), pentru a experimenta intalnirea de gradul zero dintre oameni si rechini. Acestia trec pe deasupra capului vizitatorilor, atat de aproape incat ai putea sa-i atingi. Muzeele Picasso, Arta Precolumbiana, Ceramica, Istorie a Cataluniei sau Maritim sunt interesante datorita interactiunii pe care o au vizittorii cu obiectele expuse.

Puteti incerca astfel alura unui cavaler protejat de armura, scut si coif, calare pe un cal ca din poveste si tinand in mana o sabie cu care-si doboara toti dusmanii. Poti testa viata dintr-o casa burgheza de secol XIX sau asculta melodiile la moda acum mai bine de 50 de ani. Si, nu in ultimul rand, poti sa urci la bordul unei corabii care a facut parte din celebra Armada.

Obligatoriu trebuie sa petreceti cateva ore pe plaja, nu doar pentru a incerca apa, ci si pentru a adimira in voie cladirile moderne, arcuite ca niste aripi de pasare. Castelul Montjuïc este inaltat pe o colina, chiar deasupra marii, iar telefericul ce asigura accesul permite o panorama fabuloasa supra Barcelonei. Puteti cobori apoi usor, strabatand aleile pitoresti pana cand ajungeti la Fantana din Fata Palatului Culturii, care in fiecare seara ofera un spectacol de muzica si lumini, caderea apei fiind asfel dirijata pentru a fascina.

LA CE SA VA ASTEPTATI... FINANCIAR

Transportul cu avionul din Bucuresti catre Barcelona poate ajunge la aproximativ 200 de Euro, dar si cu mult mai putin daca alegeti companii low cost (in cazul promotiilor puteti reusi sa plecati la Barcelona cu mai putin de 100 euro, calatorie dus intors).

Pretul unui bilet de metrou sau autobuz este de 2,20 euro. Multe dintre atractiile Barcelonei se afla intr-un areal relativ restrans, astfel ca va puteti plimba in voie. Cazarea la un hotel de trei stele, in zona La Rambla, ajunge la 120 de euro pe noapte. Veti avea insa accesul rapid catre orice punct important al orasului.

citeste si Jurnalul National

foto: www.bruceeisner.com

Rodos, capitala antica a zeilor... VIDEO! Sighisoara si intoarcerea cavalerilor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x