- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
In mod traditional, in Coreea, familia tipica este destul de numeroasa, avand trei sau chiar patru generatii locuind sub acelasi acoperis. Pentru ca mortalitatea infantila este destul de ridicata, iar un numar mare de copii era considerat a fi o binecuvantare, a avea cat mai multi membri era dorinta oricarei familii.
Cu toate acestea, pe masura ce tara a trecut printr-o industrializare rapida si urbanizare intre anii 1960-1970 si viata de cuplu a fost schimbata de aparitia a mai multe metode contraceptive, iar numarul copiilor a scazut dramatic la doi sau unul in anii '80.
Avand o lunga traditie confuciana ce presupune ca fiul cel mare sa devina capul familiei, multe familii coreene au prefeat sa aiba un baiat. Preferinta pentru sexul masculin a determinat guvernul sa ia masuri pentru a asigura egalitatea intre cele doua sexe, in ceea ce priveste conditiile de mostenire a averii parintesti.
Industrializarea a facut viata mai complicata, iar cuplurile tinere s-au separat treptat de familiile lor extinse si si-au inceput o viata proprie. Acum majoritatea familiilor sunt centrate in jurul unui cuplu nucleu.
Numele si familia
Majoritatea coreenilor au nume de familie ce pornesc de la un set restrans: Kim (cam 21% dintre coreeni), Yi (sau Lee sau Rhee, 14%), Park (sau Pak 8%), Choi, Jeonh, Jang, Han sau Lim. Femeile coreene nu iau numele sotului dupa casatorie, dar copiii ei vor avea numele tatalui lor. Coreenii pun mare pret pe casatorie, considerand-o cea mai mare schimbare din viata unui om. Divortul este o rusine, atat pentru cuplu, cat si pentru familiile acestora. Cu toate acestea, rata divortului este in crestere in ultimii ani. Ceremonia din ziua de astazi este diferita de cea din trecut, imbinandu-se nunta moderna, dupa modelul vestic, cu cea traditionala, in care cei doi miri poarta costumele populare.
Limbajul corpului
Daca vrei sa ii faci semn cuiva sa vina la tine, fa acest lucru cu palma intoarsa in jos. Apoi flutura mana sus si jos cu degetele lipite. Nu este politicos sa chemi pe cineva la tine cu palma in sus, in special folosind doar un deget, pentru ce cei din Coreea fac acest gest doar cu cainii.
Camerele traditional coreene au mai multe functii. Nu exista o camera care sa fie considerata a fi dormitorul, sau camera de zi. Mese si covorase sunt folosite pentru a delimita un anumit spatiu. Cei mai multi oameni stau si dorm pe covoare mai joase. Pentru a nu raci, aer cald circula pe sub podea, iar acest tip de incalzire se numeste ondol.
Mancarea coreana
O varietate de retete te vor imbia in Coreea. Aceasta tara a fost in principal una in care inflorea agricultura, iar cultivarea orezului este un lucru reprezentativ inca din vremuri antice. In ziua de astazi, bucataria coreeana este caracterizata printr-o varietate de mancaruri cu carne, peste, gatite cu legume verzi.
Mai multe tipuri de alimente fermentate si conservate cum ar fi kimchi (varza murata picanta), jeotgal (fructe de mare pastrate in sare) sau doenjang (pasta fermentata de soia) sunt cunoscute pentru gustul specific si valoarea lor nutritiva. O trasatura reprezentativa a mesei coreene este ca toate felurile de mancare se servesc in acelasi timp. In mod traditional, numarul de mancaruri care se gasesc la masa variaza de la 3 in cazul familiilor mai sarace si ajunge la 12 pentru membrii familiei regale.
Foto: canadiantraveller.net
VIDEO! Oferte ispititoare pe litoral!... VIDEO! Densus - cea mai veche biserica din Romania in care se tin slujbe...