Live acumAcces Direct
Prime Time 20:00Chefi la cutite

Călătoriile, un vis amânat până pe 15 iunie. UE vrea să-și păstreze granițele închise

O decizie de ultimă oră a Comisiei Europene răstoarnă planurile pentru această vară! Restricţiile de călătorie ar putea fi prelungite până pe 15 iunie.

Comisia Europeană recomandă menţinerea frontierelor externe ale UE închise pentru cel puţin încă o lună, până la 15 iunie, din cauza pandemiei de COVID-19.

În pofida primelor relaxări ale măsurilor de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 în cadrul blocului comunitar, "situaţia rămâne fragilă atât în Europa cât şi în lume", se menţionează în comunicat. Este pentru a doua oară când executivul comunitar invită statele membre să prelungească interdicţia asupra călătoriilor de la instituirea sa, pe 17 martie.

Granițele externe ale UE și Schengen ar putea rămâne închise

Această închidere a frontierelor externe ale UE şi ale spaţiului Schengen prevede o serie de excepţii, precum cele pentru cetăţenii europeni şi familiile lor, rezidenţii de lungă durată, diplomaţi, personalul medical sau cercetători.

Citește și: Imagini virale! Italienii ar putea fi închiși din nou în case. Oamenii au umplut străzile, fără mască și nu mai respectă distanțarea

Ea afectează în total 30 de ţări, inclusiv Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, din Spaţiul Economic European.

Numeroase state membre ale UE au reinstituit controalele la frontiere pentru a încerca să limiteze răspândirea virusului, atât asupra persoanelor cât şi a transportului de mărfuri, o derogare de la libera circulaţie în spaţiul Schengen.

"Restabilirea funcţionării normale a liberei circulaţii în spaţiul Schengen va fi primul nostru obiectiv, imediat ce situaţia sanitară o va permite", a subliniat Ylva Johansson

Recomandari