Antena Căutare

Calimanesti-Caciulata, miracol si legenda

Considerata “perla” statiunilor de pe valea Oltului, datorita peisajelor pitoresti ce pot fi admirate in aceasta zona a Romaniei, statiunea incanta orice turist.

Localitatile Calimanesti si Caciulata formeaza o statiune balneo-climaterica situata in partea central-sudica a Romaniei, pe malul drept al Oltului, la iesirea acestuia din Carpatii Meridionali.


Acest loc, unde Mircea cel Batran a ctitorit Manastirea Cozia, este cunoscut inca de pe vremea dacilor. Se pare ca acestia au fost primii care au descoperit efectele benefice ale apelor minerale din zona.


Denumirea de Calimanesti a fost atestata documentar pentru prima data la 20 mai 1388 de catre Mircea cel Batran. In anul 1890 Calimanesti-Caciulata devine statiune, iar in 1927 Calimanesti primeste statutul de oras.

Adevar sau legenda?
Legenda spune ca un cioban a venit si s-a spovedit calugarilor de la Manastirea Cozia spunandu-le ca el s-a vindecat de boli dupa ce s-a scaldat in lacul din "Campul lui Caliman".

Le-a mai spus ca el crede ca acest lac are "puteri ceresti" din moment ce nu mai are dureri de spate, iar oile ranite s-au vindecat. Verificand spusele ciobanului, calugarii au descoperit in jurul manastirii izvoarele miraculoase.

Priceputi in vindecarea "metehnelor trupului", acestia au construit pe langa manastire un fel de spital unde oamenii bolnavi veneau sa se trateze.

Beneficiile naturii

Cele mai importante afectiuni care se trateaza la Calimanesti-Caciulata sunt bolile sistemului digestiv (gastrite cronice, constipatie cronica, colite), cele hepato-biliare (dischinezie biliara, colecistita cronica ), bolile de nutritie si metabolice (diabet zaharat, obezitate), afectiunile renale si ale cailor urinare (litiaza renala, infectii urinare).

De asemenea, se trateaza si bolile reumatismale degenerative si abarticulare, bolile ginecologice (sindrom ovarian de menopauza).


Se pare ca insusi domnitorul Mircea cel Batran s-a tratat aici la batranete. De altfel si Napoleon al III-lea, care suferea de o afectiune a ficatului, a folosit apa de la Caciulata la recomandarea doctorului Carol Davila - aceasta era imbuteliata si trimisa cu postalionul la Paris.


Instalatiile moderne de tratament si procedurile aplicate aici cuprind: baile cu ape minerale, aerosoli si inhalatii, electroterapie, hidroterapie, buvete, gimnastica medicala, masaj, aerohelioterapie.


La Calimanesti-Caciulata functioneaza si un sanatoriu pentru copiii cu sechele dupa hepatita epidemica, precum si un sanatoriu pentru bolnavii de silicoza.

Cat ne costa

Tariful unei nopti de cazare incepe de la 50 de lei de persoana si include doar cazarea. Pentru pensiune completa pretul este cuprins intre 85 si 100 de lei de persoana pe noapte.

Citeste Revista Felicia

Floarea de iasomie a Tunisiei... Sovata, un colt de odihna si relaxare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x