- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Din unele castele nu au mai ramas decat ziduri groase, din piatra slefuita sau arcade prin care se vede doar cerul brazdat de nori. Altele sunt prototipul castelelor din povesti, elaborat decorate, cu parcuri dantelate, fantani arteziene si ... fantome ale caror contururi le intrezaresti in salile somptuoase de bal sau pe scarile ce duc catre turnul singuratic, intunecat si rece.
Fie ca sunt in Anglia, Scotia, sau Tara Galilor, castelele atrag un numar mare de turisti in fiecare an. Pentru ei reprezinta sansa de a experimenta o viata aristocratica, sa se plimbe prin locurile in care marii regi ai Marii Britanii au luat unele dintre cele mai importante hotarari.
ARTA SI SANGE ALBASTRU
Castelul Windsor, este cel mai mare castel locuit din intreaga lume. A fost construit de catre William Cuceritorul in a doua jumatate a secolului al XI lea, imediat dupa invazia normanda. Prin traditie, Regina vine aici pentru a-si petrece weekendurile, vacanta de vara sau pentru a lua unele decizii de stat. In perioada Pastelui, la castel sosesc invitati care petrec cateva zile intr-un cadru exceptional.
De regula aici sunt primiti oficialitati din intreaga lume, de la regi si imparati pana la presedinti. Marile dineuri au loc in Sala Saint George, care poate gazdui nu mai putin de 160 de oaspeti. In Capela Regala au fost celebrate nunti, cum ar fi cea a Printului de Wales si a Ducesei de Cornwall, sau a Printului Edward si a Sophiei Ryes Jones. Si tot aici se odihnesc trupurile Reginei Mama si a sotului ei, Regele Geroge al VI lea.
In turnul castelului sunt gazduite arhivele regale si colectia de fotografii ce-i infaiseaza pe membrii familei regale de-a lungul timpului. Biblioteca este o colectie de manuscrise si carti rare adunate laolalta generatii la rand. Nu trebuie omise tabloruile valoroase, multe dintre ele portrete ale regilor si reginelor care au facut din Anglia o mare putere in lume.
ARISTOCRATIA POATE FI EXPERIMENTATA
Vizitatorii au acces in apartamentele de stat, in Capela Saint George si in Capela Memoriala Albert. De asemenea, cei care ajung aici intre lunile aprilie- iunie (dar si in anumite zile din restul anului) pot asista la spectacolul schimbarii garzii de oanoare, similara cu cea de la Palatul Buckingham.
Colegiul Eton a fost infiintat in secolul al XV lea de catre Regele Henry al VI lea pentru a oferi o sansa in viata unui numar de 70 de elevi din clasele sociale defavorizate. Conditiile de viata spartane au format caractere puternice, Colegiul Eton fiind astazi unul dintre cele mai prestigioase din Marea Britanie (printii William si Harry au studia si ei aici, la fel ca alti tineri care au ocupat mai apoi functii importante in stat).
Pentru turistii gurmanzi exista restauante ce ofera meniuri tipic englezesti, la cele mai inalte standarde. Este bine de stiut ca pretul unui bilet de intrare in casel ajunge la 16 lire de persoana si aproape10 lire pentru un copil. Exista hoteluri in imediata apropiere care asigura cazare la standarde de o stea, doua, trei, patru sau cinci stele. Atmosfera este cu totul si cu totul... regala.
MISTICISM
Castelul Tintagel a fost, conform legendei, locul de nastere al Regelui Arthur, eroul unei povesti fantastice care a starnit imaginatia oamenilor din intreaga lume. Desi din castelul impunator de odinioara, cladit pe o insula prinsa de tarm doar printr-un firicil de pamant, nu au mai ramas astazi decat ruine, multi turisti vin aici pentru a intra in incaperile in care odata, demult, s-a scris istoria.
Castelul Warwick a fost construit in a doua jumatate a secolului al XI lea, devenind din ce in ce mai elaborat si mai spatios o data cu trecerea secolelor. Fiecare geneatie a imbunatatit zestrea de opere de arta sau a adaugat alte anexe. Secolul al XIV lea a adus cele mai multe schimbari, castelul pastrandu-si aceeasi alura pana in secolul nostru. Turistii sunt fascinati de intrigile ce s-au tesut aici, asasinatele si intalnirile secrete care au dus la decaderea unora dintre cei mai influenti nobili. Legendare au ramas balurile si dineurile la care particpa elita societatii britanice. Astazi castelul este perfect conservat si este deschis publicului contra unui tarif de doar 4 lire.
Castelul Lancaster a fost scena a nu mai putin de 265 de executii si 10 procese de vrajitorie (un turn - Turnul Vrajitoarelor - a fost construit special pentru a-i intemnita pe cei care erau banuiti de practici oculte). Era considerat in trecut un loc al pasilor pierduti, un loc unde cei care erau banuiti de tradare nu mai aveau nici o scapare. O alta anexa a fost amenajata special pentru persoanle care deveneau insolvabile, acestia asteptand uneori in zadar pentru ca cineva sa le plateasca datoriile. Conditiile nu erau totusi chiar atat de inumane.
Alte castele, precum Ashford (transformat astazi in hotel de lux) sau Lismore (unul dintre cele mai frumoase castele din Irlanda, caminul ducilor de Devonshire) au gazduit personalitati precm Charles Dickens, Fred Astaire, John F. Kennedy sau Ronald Reagan.
foto: inetours.com, lovejoydesigns.com