Cele mai frumoase traditii din Thassos

Incredibilă prin peisaje, unică prin cultură, deosebită prin preparatele sale tradiționale, Thassos nu mai are nevoie de niciun fel de descriere. Încă din cele mai vechi timpuri insula a fost considerată un paradis pentru gurmanzi.

Chiar și azi este un pământ roditor unde localnicii cultivă struguri, din care fac cel mai bun vin. Zeii însăși coborau pe insulă pentru a gusta vinul magic, iar mai târziu sătenii au numit băutura licoarea zeilor.

Nu doar pentru vin este iubită insula Thassos, dar și pentu artă. Încă din antichitate pictorii și sculptorii s-au făcut remarcați în lume pentru lucrările lor elenistice. Unul dintre cei mai renumiți dintre artiști a fost Polygnotus, iubit pentru picturile sale desăvârșite.

Thassos se evidențiază și prin arta de a prelucra măslinele. În prezent, insularii încă obțin uleiul de măsline, după procedeele moștenite din străbuni, folosind presele greoaie manuale și obținând savurosul ulei extravirgin, atât de apreciat în Europa. Localnicii consideră măslinul, copacul binecuvântat, încă de mici, copii sunt învațați să-l aprecieze.

Dacă întrebi un grec ce suvenir să-ți cumperi din Thassos, îți va spune imediat că borcănașe cu miere. Una dintre principalele activități ale insularilor este apicultura. Mierea de Thassos este de mai multe feluri: de pin, de oregano sau de salvie. Vechii greci considerau că mierea este un elixir al tinereții.

Chiar dacă în unele locuri din Grecia, multe dintre datini s-au pierdut, în Thassos obiceiurile s-au păstrat vii. În satele de munte, localnicii pictează pe vase din lut, sau modelează în mamura albă diverse obiecte pe care le vând apoi ca suveniruri. Și în capitala Limenas se respectă tradițiile, vei vedea adesea femeile lucrând de zor la naproape minunate sau la dantela delicată.

de Mădălina Isar

Sejur Thassos

Aparthotel Tina 2*– de la 89 euro + 329 lei, 6 nopti de cazare fara masa, transport cu autocar, transferuri, insotitor de grup si asistenta turistica in statiune. Detalii pe www.europatravel.ro , call center 021-9407.

Ultimele știri