- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Plaje invadate de rechini, ape foarte adânci, drumuri înghețate, munți ucigași sau alte destinații turistice spectaculoase ne pot atrage, dar în același timp ne pun viața în pericol. În cele ce urmează vei descoperi top 5, cele mai frumoase și periculoase locuri naturale de pe planeta noastră. În aceste destinații, orice măsură de precauție este prea mică în raport cu riscul la care te expui!
1.Salstraumen, Norvegia- Saltstraumen este un curent maritim situat în Nordland la 30 km est de orașul Bodø, Norvegia. Canalul îngust conectează fiordul Saltfjord cu Skjerstadfjord. Este cel mai puternic curent maritim din lume. Până la 400 milioane m³ (tone) de apă marină își croiesc drum printr-o strâmtoare de 3 km lungime și 150 m lățime la fiecare șase ore, cu viteze, ale apei, care ajung la 22 de noduri (aproximativ 40 km/h). Vârtejurile cunoscute sub numele de "maelstroms" au până la 10 m în diametru și 5 m adâncime și se formează atunci când curentul este cel mai puternic.
Saltstraumen a existat de acum două-trei mii de ani. Înainte de aceasta, zona a fost diferită datorită nivelului diferit al mării în timpul topirii calotei glaciare și a revenirii izostatice a topografiei - toate acestea s-au întamplat datorită modificărilor ghețarilor care au acoperit Norvegia de Nord și Europa pentru zeci de mii de ani.
Curentul este creat atunci când mareea încearcă să umple fiordul Skjerstad. Diferența de înălțime dintre nivelul mării și fiordul interior poate fi de până la 1 metru. Când curentul se întoarce, există o perioadă în care canalul este navigabil. La aceste momente curentul este aproape calm.
Saltstraumen este popular pentru pescari datorită abundenței sale de pește, cum ar fi codul negru, codul, halibutul. Cel mai mare cod negru pescuit în Saltstraumen avea 22.7 kg.
2.Autostrada James Dalton (Alaska), cunoscută și sub denumirea de ‘’drumul înghețat’’. Traseul Alaska 11, mai cunoscut sub numele de Autostrada James Dalton, este unul dintre cele mai periculoase drumuri existente. Cu o lungime de 667 de kilometri, acest drum traversează una dintre cele mai izolate zone ale țării, deja aproape de Arctica. Temperaturile scăzute, gheața și vizibilitatea redusă cauzată de viscoliri expun șoferii la riscuri foarte mari.
3.Peștera Gouffre Berger, Franța: Coborârea în peștera Gouffre Berger este o adevărată călătorie spre centrul Pământului. Situată în sud-estul Franței, acest „cavou’’ este una dintre cele mai de temut pentru exploratori, fiind cunoscută și sub numele de "peștera morții". Cu peste 1200 de metri adâncime și un lac interior, este una dintre cele mai adânci peșteri calcaroase subterane din lume. Pericolul său mare este că, dacă plouă, peștera este inundată, reprezentând un mare risc pentru oamenii din interior. Din păcate, mulți oameni au murit din acest motiv.
4.Piscina Diavolului este numele dat de localnici, aceasta apărând ca un ochi de apă care se menține cinci luni pe an pe buza cascadei Victoria, situată pe fluviul Zambezi, la graniţa dintre statele africane Zambia şi Zimbabwe. Cascada Victoria măsoară 108 metri înălţime, fiind una dintre cele mai spectaculoase, dar și periculoase din lume.
Atunci când debitul râului Zambezi scade, natura crează în modul ei caracteristic, din apele repezi o piscină naturală, care se întinde chiar pe marginea cascadei. În timp ce apele continuă să se prăvălească, cu aproape 800 de milioane de litri pe minut, o barieră de stânci îi protejează pe turiştii aflaţi în căutare de senzaţii tari să fie luaţi pe sus şi azvârliţi în prăpastie. Cu toate acestea, este mai bine să nu riscăm.
5.Podul Hussaini, Pakistan:Podul suspendat al lui Hussaini este unul dintre cele mai periculoase din lume. Doar o imagine care să ne convingă de asta. Trecerea acestui pod la altitudine mare peste râul Hunza, în nordul Pakistanului, este o aventură în stilul pur Indiana Jones. Podul, înconjurat de lanțurile munților Himalaya și Karkoram, este foarte vechi și slab conservat, atât de mult încât nu există plăci de lemn. Un pas rău ne poate face să cădem în apă. Desigur, perspectivele vizate de pe pod sunt spectaculoase, însă nu merită riscul propriilor vieți.