Cercetatorii au aratat de nenumarate ori ca exista o conexiune intre cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera si numarul locuitorilor planetei, insa niciun studiu nu a cercetat schimbarile demografice.
Este de ateptat ca, pana la sfarsitul secolului, populatia lumii sa imbatraneasca si sa existe o concentratie mai mare de oameni in mediul urban, insa tendinta este aceea de a locui in case mai mici.
Specialistii din Germania si Austria, al caror studiu a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, au prezentat trei scenarii posibile pentru viitorul omenirii: numarul persoanelor de pe Pamant ar putea continua sa creasca la aceeasi rata ca acum, ceea ce ar insemna un plus de circa doua miliarde de persoane pana in 2050.
Numarul de persoane ar putea creste foarte putin, insa tot ar exista un miliard de persoane in plus; un trend ascendent, adica un plus de trei miliarde de persoane, pana in 2050.
In cazul in care populatia si-ar incetini cresterea, emisiile ar scadea si ele cu 16 pana la 29%, iar o populatie in varsta ar insemna o reducere a emisiilor cu pana la 20%.
Cu cat numarul oamenilor este mai mare, cu atat mai mult combustibil fosil se foloseste, ceea ce duce la aparitia emisiilor de gaze cu efect de sera.
Cele mai mari consumatoare de combustibil sunt orasele, in special cele din tarile in curs de dezvoltare. Astfel, o migratie de la sat la oras ar insemna si mai mult combustibil fosil consumat.
Sursa: Intact News
Foto: www.slate.com / sixrevisions.com