Antena Căutare

Din simbolurile Romaniei: "Muntele sfant"

In Antichitate, grecii recunosteau faptul ca in Dacia se gaseste un munte sfant, numit Kogaionon. Aici s-ar fi retras Zamolxes si marii preoti initiati ai acestor locuri. Din Muntele Sfant izvora o apa sfanta, iar locul de adapost al lui Zamolxes ar fi fost o pestera ascunsa. Dar care dintre muntii nostri este acel munte special, Bucegi, Ceahlau, Retezat? Sau ar putea fi mai multi demni de a purta acest nume?

Kogaiononul ar fi Muntii Bucegi,


Apa Ialomitei, care izvoraste de pe aceste inaltimi, ar putea fi Apa Sfanta, iar Pestera Ascunsa a lui Zamolxes ar fi Pestera Ialomicioara. De aici, de pe acoperisul Tarii Dacilor, se zaresc plaiurile patriei pana la Dunare, in zilele senine. Citadela de piatra a Bucegilor, aflata in inima tarii, nu a fost cucerita de vreun cotropitor de-a lungul timpului.

Sfinxul, care seamana cu chipul unui dac, reprezinta un simbol al Romaniei. In anul 1968, cercetatorul peruan Daniel Ruzo s-a deplasat special in Romania, cu scopul de a vedea aceasta sculptura a naturii, pentru a cerceta asemanarea cu un chip dintr-un ansamblu sculptural aflat intr-o pestera din Podisul Marcahuasi din Peru.

Articolul continuă după reclamă

Iata inca un amanunt interesant, Sfinxul romanesc are inaltimea celui din Egipt. Istoricul Nicolae Densusianu afirma ca in Egipt se regasesc semnele civilizatiei si spiritualitatii pelasge, aduse din Carpati. Edgar Cayce afirma, in lecturile sale, ca preotul initiat Ra-Ta din Carpati a condus poporul Regelui Ararat al Caucazului in Egipt, acum aproape 13.000 de ani.

2010/11/08//140431-sfinx.jpg

Acolo, Ra-Ta, numit de egipteni ulterior Ra, ar fi construit Marea Piramida si Sfinxul. Oare Sfinxul si Babele din Bucegi sunt creatii ale naturii sau ale civilizatiei stravechi de pe aceste meleaguri?

Oricum, acolo este locul unde se practicau ritualuri de initiere si sacrificii. Daniel Ruzo spunea ca Sfinxul este inconjurat de alte chipuri umane, din rase diferite, precum si de capul unui caine, animalul de paza cu rolul de a fi strajerul care sa protejeze o comoara ascunsa acolo, intr-o pestera a tezaurului.

Sa fie vorba despre o comoara materiala sau numai spirituala, ce ar apartine acestui Munte Sfant?

Aici, sus pe creste, se gaseste un loc ce poarta numele de Poiana Sfarsitul Lumii. Este locul care desparte Pamantul de Cer, vizibilul de invizibil. Multora dintre locurile de acolo, din Muntii Bucegi, le-au fost date denumiri cu talc. Stanca cea mai inalta de pe Varful Omu poarta numele de Tronul lui Zamolxes.

Vasile Lovinescu scria, in "Dacia Hiperboreana", ca Muntele Omu este traversat de o grota imensa, una dintre cele mai lungi din lume, neajungandu-se la capatul ei, fiind explorata doar aproximativ 20 de kilometri.

Citeste mai multe in Jurnalul National!
Foto: www.ciaobucharest.com

Asia de sud si Africa de est, vulnerabile la incalzirea globala... 5 dintre cele mai ... colorate orase din lume...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x