Orasul a iesit din negura timpului in acelasi fel in care a fi iesit la suprafata cand a fost ingropat in mod neasteptat de un strat gros de lava si cenusa, ce a curs peste el la eruptia violenta a lui Vesuviu. Era anul 79 A.D. A fost o tragedie de proportii: ceea ce a fost unul dintre cele mai frumoase si active centre romane a incremenit brusc si a ramas fara viata.
Stratul de material vulcanic a ajutat insa la prezervarea orasului in stare intacta pana in ziua de astazi, atat la exterior, cat si in interiorul caselor, magazinelor, oferind astfel o imagine fascinanta asupra vietii de zi cu zi.
Peretii casei sunt acoperiti cu mesaje de propaganda electorala sau glume atintite asupra unor anumiti cetateni. Semnele de la intrarea din magazine indica ce activitate se desfoara acolo sau numele proprietarului. De-a lungul vilelor elegante ce au apartinut nobilimii si resedintele luxoase ale clasei de mijloc, exista si case modeste unde au trait mai mult familii la un loc.
La marginea orasului sa gaseau bordelurile, camere mici dedicate placerilor marinarilor si celor care erau in trecere prin oras. O alta dovada a rutinei zilnice sunt atelierele in care lucrau muncitorii, sclavii si femeile. Casele inca au mobilierul de atunci, ornamente, aur si argintarie, instrumente, vesela, pahare si lampi.
Exista foarte multe picturi romane, care nu ar fi fost niciodata descoperite daca nu ar fi iesit la lumina orasul Pompei. Arhitectura si modul in care au fost ridicate diverse tipuri de case sunt de asemenea aspecte bine documentate. Orasul escavat ofera o dovada istorica a civilizatiei romane: ele sunt reminescente ale trecutului, atat de concrete si palpabile in prezent.
Foto: bbfauno.com
FOTO! Fiordurile norvegiene - o calatorie unica in viata... Vatra Dornei, tinut de legenda...