La inceputul secolului trecut, cel mai mare vas de croaziera din lume - pe a carui punte puteau sa incapa trei avioane moderne Airbus A380 puse de-a lungul - cantarea puţin peste 52.000 de tone, avea 269 de metri lungime, noua punţi si o capacitate de 3.547 de persoane, dintre care la bord la acea data se aflau doar 2.227. Se numea Titanic si cu totii stim povestea sa tragica, petrecuta la doi ani de la lansarea la apa si la cinci zile dupa ce a parasit Portul Southampton din Marea Britanie, cu destinatia New York.
Construit de unele dintre cele mai sclipitoare minţi ale ingineriei mondiale si avand la bord unele dintre cele mai avansate tehnologii ale acelor vremuri, vaporul s-a scufundat la 15 aprilie 1912 in urma ciocnirii cu un aisberg in mijlocul Oceanului Atlantic. Cel mai mare si mai luxos vas de croaziera din lume de la acea data a fost inghitit de ape in doar doua ore si jumatate. Mai mult decat atat, cel mai mare vapor de croaziera din lume de la inceputul anilor '90 nu mai are ce cauta astazi nici macar in topul primelor 50 cele mai mari nave de calatori de pe mapamond.
Astazi, la 99 de ani de la cumplita tragedie, pe apa marilor si oceanelor lumii calatoresc nestingherite adevarate insule plutitoare, orase impresionante atat in marimi, cat si in dotari, din care nu lipseste absolut nimic. In timp ce pe Titanic, un vapor de lux la timpul sau, se afla o piscina, o sala de sport, o biblioteca si un teren de squash (asta doar pentru a enumera cateva dintre utilitaţi), pe vasele de croaziera din zilele noastre se pot gasi tiroliene, pereti de alpinism, teatre, cinematografe, bazine, piscine, un bar construit in intregime din gheaţa. Astfel ca destinatia in care trebuie sa ajungi sau locul in care te afli la un moment dat chiar nu mai conteaza! Pentru ca pe vapor ai tot ce iti trebuie.
Nume de cod: distracţia
Cel mai mare vas de croaziera din lume la inceput de secol al XXI-lea poarta numele „Farmecul Marilor" („Allure of the Seas"). Are dimensiuni atat de impresionante incat nu se poate deplasa prin Canalul Panama - este prea lung, prea lat si prea inalt. Are 225.282 de tone, 16 punti, 361 de metri lungime si o capacitate de 5.400 de persoane, dintre care 2.384 sunt membrii echipajului. Este prima nava din lume, „nasita" de un personaj din desenele animate - Prinţesa Fiona din seria Shrek.
Este totodata prima nava din lume la bordul careia se organizeaza evenimente interactive cu personaje din producţiile cinematografice, jocurile video si emisiunile de televiziune realizate de studioul american de film DreamWorks. Sora geamana a „Farmecului" se numeste „Oaza Marilor" („Oasis of the Seas") si este doar cu aproximativ 50 de milimetri mai scurta decat fratele sau. „Oaza Marilor" are propriul sau record mondial in materie de transport de persoane - 6.000 de oameni au calatorit in Caraibe anul trecut la bordul sau.
Luxul si „entertainment-ul" se afla aici la ei acasa. „Oaza" gazduieste o tiroliana pentru amatorii de senzaţii tari, un traseu de minigolf pentru sportivii mai „pasnici", dar si un cazinou, mai multe cluburi de noapte, cateva baruri, un club de karaoke si unul pentru stand-up comedy, cinci bazine de inot, terenuri de volei si baschet, mai multe parcuri tematice etc. Ca sa-i aduca noroc in viata, nava a fost botezata de sapte nase: cantareaţa Gloria Estefan, patinatoarea Michelle Kwan, intotatoarea si medaliata cu aurul olimpic Dara Torres, actriţa Keshia Knight Pulliam, gimnasta Shawn Johnson, actriţa Jane Seymour si modelul Daisy Fuentes.
Citeste restul pe jurnalul.ro!
Ia pulsul Germaniei la Berlin si Munchen... FOTO! Pamantul, asa cum nu a fost vazut niciodata...