Ghidul Good Food In maroc
La masa
In Maroc, masa principala este cea de pranz - exceptie facand doar perioada sarbatorii sfinte Ramadan. O masa tipica incepe cu mezze (numite si kemia sau mukabalatt) - o serie de salate calde si reci, paine, sosuri si muraturi - si e urmata de o tocana.
Tagine de fiecare zi
Acesta este cel mai cunoscut fel de mancare marocan, denumit dupa vasul special, din lut, in care se gateste. Combinatiile acestor „tocane" condimentate sunt infinite: de la cea clasica de miel la cele din peste, des intalnite pe tarmul Mediteranei. Se tin la foc cateva ore, la temperaturi scazute, avand ca rezultat o carne frageda, cu sos si legume aromate.
Cuscus de vineri
In mod traditional, cuscusul se mananca vinerea, alaturi de o tocana cu carne sau legume.
O delicatesa cel mai probabil de origine berbera, denumita si seffa, se prepara gatind cuscusul pana ce devine foarte umflat si pufos, de o culoare pala. Apoi se presara cu migdale, scortisoara si zahar. In mod traditional, se serveste alaturi de lapte parfumat cu apa de flori de portocal .
Ceai si desert
In finalul mesei, se bea ceai de menta indulcit. Marocanii folosesc de cele mai multe ori mainile in loc de tacamuri, iar painea devine de multe ori o „ustensila". Deserturile nu sunt de obicei serbite la sfarsitul unei mese marocane - fructele proaspete, de sezon pot incheia o masa.
Un desert foarte popular este kaab el ghzal (coarnele gazelei) - un aluat umplut cu pasta de migdale si pudrat cu zahar. Halwa shebakia este o prajitura cu miere care se modeleaza in forma de covrig, se prajeste in ulei si apoi se inmoaie intr-un borcan cu miere fierbinte, pentru ca in final sa se presare cu seminte de susan. Aceste prajituri se mananca mai ales in perioada Ramdanului.
Decodeaza meniul:
BISSARA - crema de fasole
CHERMOULA - o marinada pentru peste pe baza de suc de lamaie, usturoi si chimion, la care deseori se adauga coriandru proaspat, ardei iute si alte condimente
HARIRA - supa groasa, pe baza de rosii si naut
HARISSA - pasta de ardei iute
MERGUEZ - carnat de miel picant
PASTILLA - placinta cu mai multe straturi, facuta in mod traditional cu carne de porumbel, iar in prezent cu pui, pudrata cu scortisoara si zahar
RAS EL HANOUT - un amestec de pana la 100 de condimente
E usor sa te bucuri de aromele Africii de Nord la tine acasa cu un tagine simplu si aromat.
Citeste si Good Food Romania!
VIDEO! Se poarta hotelurile eco... Cum sa alegeti vacanta daca plecati impreuna cu copiii...