Antena Căutare

TRANSALPINA, ”Poteca Dracului” pe care trebuie să o vezi în România

Povestea Transalpina a inceput acum mai bine de 100 de ani și nu exista șofer care sa nu-și doreasca sa circule macar o data pe aici.

Transalpina, ”Poteca Dracului” sau ”Drumul Regelui” este singurul drum din România pe care se poate ajunge cu mașina până la nori și chiar deasupra lor.

Șoseaua Transalpina este mai înaltă și mai veche decât Transfăgărășan, însă net mai puțin cunoscută. Probabil și din cauza faptului că drumul este încă în reabilitare și sunt multe porțiuni neasfaltate. Cu toate acestea, șoseaua este considerată cea mai frumoasă din România, așadar trebuie să o vezi și tu.

TRANSALPINA, ”Poteca Dracului” pe care trebuie să o vezi în România

Povestea drumului Transalpina a început acum mai bine de 100 de ani și nu există șofer care să nu-și dorească să circule măcar o dată pe aici.

Articolul continuă după reclamă

”Poteca Dracului”, care păstrează și azi salbaticia locurilor înconjuratoare, face legătura între regiunile istorice Oltenia și Transilvania. Se află la peste 2.000 de metri altitudine, prin lanțul muntos Parâng, din Carpații Meridionali, fiind, totodată, și punctul cel mai înalt este Pasul Urdele, situat la altitudinea de 2.145 de metri.

Denumirea Transalpina a fost, inițial, o potecă de munte, folosită de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții cu turmele de oi în Țara Românească.

TRANSALPINA, ”Poteca Dracului” pe care trebuie să o vezi în România

Se crede că şoseaua ar fi fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare ori că această construcție a fost începută de familiile de localnici din zonă, la începutul secolului al XIX-lea. Altfel, Transalpina a fost reconstruită dupa Primul Război Mondial în perioada 1934-1939 și dată în folosință în anul 1939.

Însă cel care a inaugurat drumul a fost regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său, Regele Mihai I, de unde și denumirea de ”Drumul Regelui”. Aceștia au parcurs întregul traseu al drumului la bordul unei mașini de teren, la volan aflându-se chiar regele Carol al II-lea.

TRANSALPINA, ”Poteca Dracului” pe care trebuie să o vezi în România

Se mai spune că dictatorul Nicolae Ceaușescu (1918-1989) avea o pasiune pentru drumul Transalpina (DN67C), pentru că era situat la o altitudine mai mare decât Transfăgărășan.

”Poteca” Transalpina este închisă pe perioada iernii. Aceasta străbate șase masive muntoase: Cindrel, Şureanu, Lotru, Parâng, Latoriţei și Căpăţânii. Ca lungime, Transalpina are 141 de kilometri, iar localitățile și lacurile pe unde trece drumul sunt în ordine: Sebeș – Petrești – Sebeșel – Săsciori – Laz – Căpâlna – Mărtinie – Șugag – lacul Tău – lacul Oașa – Obârșia Lotrului – Rânca – Novaci.

sursă: playtech.ro, ghiduri-turistice.info

sursă foto: turismclub.ro

Ai planuri pentru vara asta? Mega-oferta: Patru lei şi 60 de bani pentru o vacanţă de o săptămână în Grecia. Doar să-ți ... Limassol, cel mai turistic dintre orașele Ciprului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x