Pantheonul
Este considerat o minune arhitecturala, fiind cea mai mare constructie de acest fel din lume. Singura sursa de lumina naturala este asigurata de lanternolul aflat in tavan. Ce este lanternonul? Ei bine, o adevarata gaura in centrul acoperisului, prin care, culmea, se spune ca niciodata nu patrunde ploaia. In secolul II d.Hr., imparatul Adrian l-a construit ca "adaposti pentru zeitatile care protejau Roma. Acum, in impozantul monument se odihnesc marii regi ai Italiei - Umberto I, Victor Emanuel... La iesirea din Pantheon stau de straja "imparati si imparatese romanei, ilustrand o frantura din vasta istorie a Imperiului Roman.
Un alt punct de atractie, Fontana di Trevi - In afara de faptul ca este o bijuterie arhitectonica, legenda spune ca, daca arunci un banut peste umar in apa, te vei intoarce cu siguranta la Roma. Alt loc interesant a fost Piazza di Spagna. Are o arhitectura minunata, fiind decorata cu o superba fantana arteziana, unde turistii se opresc pentru a se racori in zilele toride de vara.
Locul in care te simti aproape de Dumnezeu
Vatican
Acest Stat Independent guvernat de Papa, centrul Bisericii Catolice. Piazza San Pietro - aici, Papa Benedict rosteste slujba de duminica de la celebra fereastra din piata. Tot aici se gasesc circul lui Nero, unde apostolul Petru a fost omorat din cauza credintei sale, Basilica San Pietro, precum si vestita Capela Sixtina. Este un loc binecuvantat, care te face sa te simti aproape de Dumnezeu.
Speranta de a reveni
Am lasat la urma ce m-a impresionat cel mai mult, Colosseumul. O constructie impunatoare, care, potrivit inginerilor din ziua de azi, mai poate rezista fara "reparatii capitalei inca 2.000 de ani! Atunci cand o privesti te trimite inapoi in timp, la vremurile cand romanii veneau si se distrau aici, asistand la vestitele (si crudele) lupte ale gladiatorilor. "Luptatorii" care stau de paza in zilele noastre la portile Colosseumului sunt artisti angajati cu jumatate de norma pentru a se poza cu turistii. Foarte rar dai de unul care sa aduca, la statura si forta, cu gladiatorii din frescele romane. Oricum, costumele lor salveaza bine aparentele. O fotografie cu ei costa intre 2 si 5 euro, in functie de prestatia artistica, dar si de "armamentul" din dotare.
Unde ne distram si ce mancam?
S-a lasat seara si vrei sa te distrezi la Roma? Nimic mai simplu! Te poti duce in zona Testaccio, unde cu 10 euro poti manca pe saturate. Daca esti amator de muzica si ajungi in perioada 23 iunie-9 august la Villa Ada te vei bucura zilnic de concerte in cadrul festivalului "Roma incontra il mondoi. Tinuta este lejera, iar daca ti se face foame, tot aici poti lua masa. Revenind la restaurante, Da Gino este un local cu specific roman. Daca optezi pentru el, trebuie sa gusti neaparat fettuccine (sunca de porc) preparata cu peas si guanciale.
La Gusto poti incerca "ciocolata picantai (spicy chocolate), iar Maccheroni este cunoscut pentru friptura si gorgonzola gnocchi. Amatorii de salate pot merge la Ensalata Ricca, iar traditionalele paste le poti gasi la Ristorante Nino. La cumparaturi Daca dispui de bani si ai norocul sa te afli la Roma dupa jumatatea lui iulie, cand incepe perioada reducerilor, poti sa-ti faci cumparaturile pe renumita strada D. Condotti, langa Piazza di Spagna. Aici gasesti magazine apartinand unor renumiti creatori de moda si nu numai. Vei avea insa de "luptati cu italienii care sunt mari amatori de haine de firma, iar cand apar reducerile dau navala in magazine.
Cat ne costa?
Potrivit ofertelor agentiilor de turism (valabile pana la sfarsitul lunii octombrie), un sejur de 5 zile la Roma cu avionul, intr-un hotel de 3 stele, costa in jur de 300 de euro de persoana. Spatiile de cazare sunt mobilate modern si dotate cu telefon, seif, TV, aer conditionat si minibar. In pret este inclus micul dejun si transportul cu avionul. Exista si posibilitatea sa iei masa la restaurantul hotelului, iar o parte din timpul liber sa-l petreci in spatiile special amenajate (gradini, piscine). Multe hoteluri accepta si animale de companie, dar nu te sfatuiesc sa iesi din tara cu animalele personale. Costa prea multi bani si nervi intocmirea actelor necesare calatoriei.
Citeste si Revista Felicia