Legenda locului spune ca Dragos Voda a venit aici sa vaneze. In drumul lui s-a indragostit de o frumusete de fata, Dorina pe numele ei. A crezut ca e o zana, asa de frumoasa era. Cu gandul la ea si-a continuat vanatoarea. La un moment dat, Dragos a zarit o caprioara. A inceput sa o urmareasca, dar caprioara, iute de picior, scapa mereu de sagetile vanatorului. Pana a obosit si ea si s-a oprit la adapostul unui brad inalt, cu trunchi gros, sa-si traga sufletul. Atunci Dragos a intins arcul si a tras. Din spatele bradului s-a auzit un tipat, iar caprioara a facut un salt si s-a pierdut in padure. Dragos s-a apropiat si a vazut ca in locul caprioarei o ucisese pe frumoasa fata. Plin de durere, el a luat trupul neinsufletit si l-a ingropat chiar acolo. A dat locului si raului din preajma numele fetei. Elixirul tineretii!
I se mai spune Tara Dornelor si iarna poti practica aici aproape toate sporturile de sezon. Este o zona ideala pentru odihna si relaxare sau pentru o vacanta departe de zgomotul si agitatia urbana. Fiind si statiune balneara, te poti trata de diferite afectiuni. Factorii terapeutici sunt datorati in principal climei tonifiante si aerului pur, lipsit de praf si bogat in aerosoli rasinosi. Apele sale minerale carbonate, feruginoase, usor bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotonice, precum si namolul de turba (adus din Poiana Stampei) trateaza cu succes indeosebi bolile cardiovasculare. Totodata, in statiune se trateaza si boli reumatismale degenerative si diartritice cum ar fi spondiloze cervicale, dorsale si lombare, artroza, poliartroza etc. precum si afectiuni ale sistemului nervos periferic si central, boli endocrine, tulburari nervoase, metabolice, nutritionale si digestive.
Bazele de tratament din localitate iti pun la dispozitie bai calde cu ape minerale, impachetari cu namol si parafina, electroterapie, hidroterapie, masaj, gimnastica medicala, sauna, mofete artificiale, chinetoterapie. Pentru cura interna cu ape minerale exista izvoare speciale ca Poiana Negri sau Poiana Stampei.
Meditatie, reculegere si recreere
Pentru relaxare iti sta la dispozitie parcul din centrul statiunii, renumit pentru concertele in aer liber care se tin insa numai in sezonul estival. Mai poti vizita Muzeul Etnografic al Bucovinei infiintat in 1954, Muzeul Vanatorii si al Stiintelor Naturale, Patinoarul din parcul Vatra Dornei sau centrul de echitatie de la baza Partiei Parc. Pentru sezonul alb, statiunea are amenajate doua partii de schi - Dealul Negru, cu o lungime de 3.000 m, si Parc, cu o lungime de 900 m. Daca nu esti amator, atunci poti merge la Castelul Dracula aflat la doar 40 km de Vatra Dornei, in comuna Piatra Fantanele, o constructie medievala deosebita. In apropierea orasului Vatra Dornei se afla o serie de manastiri care impresioneaza atat prin vechimea lor, cat si prin arhitectura, toate monumente unicat ale artei feudale romanesti, locuri in care poti medita: Manastirea Piatra Taieturii, Schitul Mestecanis, Schitul Podu Cosnei, Manastirea de Maici "Acoperamantul Maicii Domnului".
Cat ne costa
Un bilet de odihna la Vatra Dornei te costa 55 lei/persoana pe zi. In aceasta suma intra cazare in camera dubla si micul dejun. Daca doresti sa faci si tratament trebuie sa mai platesti 23 lei pe zi. Majoritatea unitatilor de cazare din zona dispun de facilitati moderne - telefon, TV, cablu, frigider. Oferta pensiunilor din zona este de 30 sau 40 lei/zi de persoana, doar cazare.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: skyscrapercity.com