Antena Căutare

Verona - acasa la Romeo si Julieta

Orasul italian Verona are, fara indoiala, o aura romantica - insa romantismul ei este unul dureros, Shakespeare legandu-i numele, definitiv, de mitul sacrificiului din dragoste.

Cei "doi tineri din Verona" shakespeareana (drama englezului, apropo, e inspirata de un "auttore" italian celebru din "il cinquecento", Matteo Bandello) au insa un destin prea tragic ca sa va indemn sa luati cap-compas Verona pentru o plimbare cu iubita (iubitul, dupa caz). Insa frumusetea orasului medieval si traseul cultural-shakespearian-bandellian sunt argumente suficiente ca sa alegi cateva zile de vacanta la Verona.

Mai ales ca multe alte atractii turistice te asteapta. Iar ca sa nu ratati nimic (si ca sa va coste mai putin intrarile la muzee si obiective turistice) va recomand ca mai intai sa va cumprati un card turistic (Verona Pass) si o harta (ideala, ca sa nu va rataciti).

CATEVA PIETE, PIATETE SI TURNURI

Piata "delle Erbe" este un loc bun pentru a incepe o vizita in Verona. Avand o forma rectangulara, este situata chiar in inima centrului istoric al orasului Verona si e inconjurata de cladiri medievale frumoase si de numeroase turnuri cu aspect romantic. Chiar in mijloc se afla un izvor amenajat in secolul al XIV-lea, cu o frumoasa statuie romana.

Aici venea tanara Julieta, insotita de dadaca, pentru a face cumparaturi, caci locul era plin cu tarabe de piata, unde agricultorii din imprejurimi veneau cu marfurile (ierburile - !!!) lor. Astazi, la cea mai mare parte dintre tarabe se vand suveniruri. Piazza delle Erbe este inconjurata de cafenele, unde puteti sorbi o delicioasa cafea dimineata sau un pahar de vin catre sfarsitul zilei.

La Piazza dei Signori se ajunge dupa o scurta plimbare si o trecere pe sub Arco della Costa, un arc cu coaste de balena agatate de el. Piata "dei Signori" este mult mai mica, dar are in centru o statuie a lui Dante, iar de jur imprejur sunt efigiile faimosilor "Signori", conducatorii cetatii din alte veacuri.

Piata a fost odinioara sediul institutiilor publice ale orasului, pastrandu-se pana astazi Palazzo del Capitanio (secolul al XV-lea), cu al sau turn, si Loggia del Consiglio (fostul sediu al primariei), precum si Palazzo della Prefetura (sau Palazzo del Governo), un imobil din secolul al XIV-lea, fosta resedinta a familiei Scaligeri.

Daca vrei sa ai o imagine de ansamblu asupra Veronei, atunci ar trebui sa urci in Torre dei Lamberti, turnul-clopotnita, ridicat initial in secolul al XII-lea si inaltat de cateva ori de-a lungul veacurilor, pana a ajuns sa masoare 84 de metri. Veti avea parte de privelisti care taie respiratia (asa cum i s-a intamplat Julietei cand a sarutat-o prima data al sau Romeo).

BALCONUL JULIETEI

Daca tot am pomenit de tragicii indragostiti ai Veronei, atunci sa ne indreptam iute-iute spre casa Julietei, aflata intr-o curte tipic veroneza, de pe Via Capello. Intrarea e gratuita, daca vrei sa privesti de jos in sus, precum Romeo, suspinand, odinioara, spre balconul unde ar fi trebuit sa apara Julieta. Printre turisti circula vorba ca aceea nu ar fi adevarata casa a Capuletilor si ca balconul nu e cel in care sta, privind in jos, spre iubitul ei, Julieta. Dar, ce conteaza!?

2010/06/25//67828-verona1.jpg

Cu adevarat al Julietei sau nu, balconul atrage zeci de mii de turisti pe an. Unde mai pui ca e gratis sa... atingi sanul Julietei (cel al statuiei de bronz, ce credeati!), pentru ca se spune ca asta aduce noroc (oricum, mult mai mult noroc decat avura indragostitii din poveste. Casa cu pricina este insa un excelent exemplu de arhitectura gotica de secol XIII, iar daca intrati inauntru veti descoperi un splendind mobilier de epoca, foarte bine restaurat.

De pe Via Capello, va sfatuiesc sa mergeti pe Via Arche Scaligere, unde se afla casa atribuita familiei lui Romeo. Iar daca dupa aceea vi se face foame, atunci nu ezitati sa intrati intr-o "osteria" (ospatarie) unde se pregatesc multe mancaruri tipic veroneze, dintre care nu lipsesc cele pe baza de carne de cal sau de magar.

ALTE ATRACTII VERONEZE


Acum, ca v-ati reincarcat bateriile (de nu va place carnea de cal, incercati pastele italiene - cu ele nu riscati nimic!), sa mai tragem o raita prin oras.

N-ar fi rau sa treceti in lista dv. de vizite obligatorii: Teatrul Roman (unde ajungeti dupa ce ati traversat Ponte Pietra), construit intr-un deal cu vedere la rau si unde vara se tin si astazi spectacole de teatru si de muzica); Manastirea Sf. Ieronim (astazi Muzeul de Arheologie), unde sunt adapostite frumoase mozaicuri etrsuce si romane; Domul din Verona (de fapt, un complex de cladiri construite, in majoritate, intre secolele XII-XVI), care are in vecinatate Bazilica Sfanta Elena, biserica paleocrestina din secolul al IV-lea; Arena Romana (cea de a treia, ca dimensiune, din Italia, dupa Colosseumul din Roma si Arena din Capua), construita in secolul I i. Hr., cu o capacitate de 25.000 de locuri... Sa nu uitam nici de Castelvecchio, un complex de cladiri din veacul al XIV-lea, astazi muzeu al Veronei medievale.

sursa: Jurnalul National

foto: obendorfer.hu

Top 6 plaje legendare din lume... Calatorie in orasul lui Mozart...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x