Oras si port liber aflat la extremitatea estica a Romaniei, in Delta Dunarii, in punctul de varsare al bratului Sulina in Marea Neagra. Sulina nu este legata direct de reteaua de drumuri din Romania si poate fi atinsa numai pe calea apei. si informatiile deosebite nu se opresc aici - este orasul situat la cea mai mica altitudine din tara, doar 4 metri deasupra nivelului marii.
Varsta asezarii este subiect de dezbatere, variantele variind de la o vechime de 2.700 de ani, la 1.700 de ani. Cert este ca prima mentiune scrisa apare pe la anul 900. Fiind port liber, orasul s-a dezvoltat rapid, in perioada sa de glorie populatia depasea 7.000 de suflete.
Poate suna ciudat, dar pana in anul 1939, Sulina putea fi considerata mai cosmopolita decat Bucurestiul. Aici locuiau greci, romani, rusi, armeni, turci, austro-ungari, evrei, albanezi, germani, italieni, bulgari, englezi, tatari, muntenegreni, sarbi, polonezi, francezi, lipoveni, danezi, gagauzi, indieni, egipteni.
Imaginati-va cum arata cimitirul... de altfel unic in Europa, prin diversitate. In perioada interbelica aici functionau nu mai putin de 9 reprezentate consulare! Astazi veti gasi un cimitir care ar trebui sa fie la fel de celebru ca cel din Sapanta, o arhitectura deosebita, influentata de toate culturile care au impartit acest colt de lume si cativa kilometri de plaja.
pixdaus.com
FOTO! Top 5 peisaje inedite de pe Terra... Mallorca, perla Insulelor Baleare...