Antena Căutare

Viziteaza manastirea Rila din Bulgaria!

Desi multi cred ca manastirea Rila din Bulgaria a fost ridicata de catre Sf. Ivan din Rila, ce a locuit intr-o pestera din apropiere in timpul domniei tarului Petru I, a fost de fapt construita de catre studentii lui care au venit in munti pentru a primi educatia necesara vietii monahale.

Manastirea a fost ocrotita si respectata de-a lungul anilor de catre conducatorii bulgari si a primit numeroase donatii aproape din partea fiecarui tar pana la cucerirea otomana, atingandu-si apogeul cultural si spiritual incepand cu secolul 12 si pana in secolul 14.

Manastirea a fost reconstruita in timpul secolului 14 de catre un lord feudal, Hrelyu Dragovola. Cele mai vechi cladiri din complexul manastirii Rila sunt turnul Hyelyu si o bisericuta ce se afla in apropierea lui. Dupa invadarea otomana de la sfarsitul secolului 14, au existat numeroase atacuri asupra manastirii si aceasta a fost in mare parte distrusa.

Insa cu ajutorul donatiilor din partea bisericii ortodoxe ruse, ea a fost reconstruita la sfarsitul secolului 15 si relicvele Sf. Ivan au fost mutate in manastire. A mai fost distrusa o data de foc in 1833 si reconstruita intre 1834 si 1862, cu ajutorul bulgarilor instariti.

Principala biserica a manastirii a fost construita la mijlocul secolului 19 si are cinci domuri, trei altare si doua capele laterale. Este imbodobita cu fresce create de diversi maestri, printre care Bansko si Razlog si gazduieste artefacte valoroase ce dateaza din secolul 14 si pana in secolul 19. Unul dintre cele mai pretioase obiecte care se gasesc aici este peretele de icoane placate cu aur, a caror realizare a durat cinci ani.

Complexul gazduieste de asemenea si o rezidenta de patru etaje ce consta in 300 de camere, patru capele, camera staretului, o bucatarie si o biblioteca unde sa gasesc 250 de manuscrise si o multime de materiale printate vechi. Muzeul manastirii este faimos pentru ca detine crucea lui Rafail, un crucifix de lemn creat intr-o singura bucata de lemn.

2011/04/13//265153-rila-rafail-cross.jpg

Timp de 12 ani, calugarul Rafail a sculptat 104 scene religioase si 650 figuri miniaturale in lemnul crucii. Colectia muzeului este o dovada a istoriei manastirii si rolul pe care l-a jucat aceasta in viata culturala a Bulgariei.

Foto: explore-bulgaria.net

balkantravellers.com

VIDEO! A fost relansat programul "O saptamana la munte"... Dincolo de bere: De ce Munchen este unul din cele mai locuibile orase din lume?...
Top 5 cele mai frumoase locuri din Europa în 2023. Ce să vizitezi anul acesta
Este perioada ideală pentru a-ți pune la punct planurile pentru următoarea vacanță. Noi...
Horoscopul zilei de 27 martie 2023. Gemenii sunt cu capul în nori. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 27 martie 2023 aduce schimbări în viețile celor mai mulți antivi din...
Parteneri
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x