Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Viziteaza satul lui Mos Craciun, in Laponia!

Daca vrei sa il vezi pe Mos Craciun chiar la el acasa, il poti gasi intr-un sat din Finlanda situat la 8 kilometri distanta de orasul Rovaniemi. Poate fi vizitat tot timpul anului, insa ce moment este mai potrivit ca sarbatoarea Craciunului? El reprezinta o atractie deosebita in special pentru familiile care au copii, pentru ca cei mici sunt cu siguranta cei mai incantati de intalnirea cu acest personaj magic.

Povestea mosului batran s-a nascut in Finlanda, mai exact in Laponia, unde se pare ca acesta a fost vazut pentru prima oara in anii 1920. Casa lui se gaseste langa granita ruseasca, pe platoul Korvatunturi. Acest platou este special, iar forma sa deosebita ii permite lui Mos Craciun sa asculte dorintele tuturor copiilor din lume.

In jurul anului 1950, Mos Craciun a inceput sa ii viziteze pe copiii din Rovaniemi, iar pana la mijlocul anilor 1980, el a inceput sa faca atatea drumuri pana in capitala Laponiei, incat s-a decis sa stabileasca un sat aici. Asa a aparut Satul lui Mos Craciun, care reprezinta astazi una dintre principalele atractii ale Finlandei.

Pentru a face totul mai autentic, exista un parc cu reni in apropiere. De altfel, aceste ajutoare ale mosului trebuie sa fie mereu gata de drum. Se pare ca primul turist oficial care a vizitat casuta fermecata a fost Eleonor, sotia presedintelui american Franklin D. Roosevelt, iar gestul ei a intarit ideea ca Finlanda este intr-adevar patria lui Craciun.

2010/12/14//162750-fin.jpg

Casuta la care a stat familia presidentiala se gaseste langa biroul lui Mos Craciun. Un alt lucru interesant care poate fi observat acolo este linia care marcheaza Cercul Polar. Cand o treci, pasesti in mod oficial in spatiul Cercului Polar.

Un lucru pe care il poti face pentru cei dragi este sa trimiti scrisori sau vederi din Satul lui Mos Craciun. Tot ce este trimis de la oficiul sau postal este insotit de marca acestui personaj de legenda. Tot de acolo poti cumpara diverse CD-uri si felicitari speciale. Bineinteles, unul dintre lucrurile pe care cel putin cei mici vor dori sa le faca este o fotografie cu Mos Craciun, care va constitui o amintire de pret.

O excursie pana in inima Laponiei iti poate oferi ocazia sa vizitezi si cateva dintre parcurile nationale ale Laponiei, iar pentru ca este considerat unul dintre cele mai salbatice locuri ale Europei, este posibil sa observi o varietate interesanta de animale. Pentru a ajunge la Rovaniemi din Helsinki, poti lua avionul, trenul sau un autobuz. Ai legaturi si din alte mari orase ale Finlandei, cum ar fi Oulu, Tampere si Turku.

Foto: panoramio.com

picasaweb.google.com

Recomandari