Vrei să-ți cumperi o locuință? Vezi cum plătești TVA și impozit după modificările proiectului TVA zero

 

Piaţa imobiliară suferă anul acesta multe schimbări din punct de vedere al taxării aplicate tranzacţiilor. Iată ce noutăţi se pregătesc pentru vânzarea de locuinţe, dar şi cum sunt afectaţi atât vânzătorii cât şi cumpărătorii:

Obligaţia de a colecta TVA şi de a plăti taxa la buget revine vânzătorului, nu cumpărătorului. În prezent, o persoană care efectuează o operaţiune nu este obligată să plătească TVA dacă tranzacţia nu depăşeşte plafonul de scutire de 220.000 de lei.

Găsește casa potrivită pentru tine pe HomeZZ.ro, ai peste 30.000 de anunțuri cu vile și case scoase la vânzare la prețuri accesibile pentru toate buzunarele.

Totodată, se aplică o cotă redusă de 5% de TVA în cazul vânzării de locuinţe care îndeplineşte următoarele condiţii: locuinţa are o suprafaţă locativă utilă de până în 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, valoarea locuinţei nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA. 

Începând cu data de 1 februarie, vânzările de terenuri și case sunt scutite de impozit dacă valoarea este de cel mult 450.000 de lei. Pentru restul tranzacţiilor cota este de 3%.

Aceste schimbări aduse de guvernanţii au determinat o îngheţare a tranzacţiilor pe segmentul nou al pieţei imobiliare, pentru că toată lumea aşteaptă TVA zero să plătească mai puţin.    

Dacă vrei să vinzi sau să închiriezi o proprietate imobiliară, tot ce trebuie să faci este să adaugi anunț 100% gratuit pe HomeZZ.ro, cel mai mare site de anunțuri imobiliare din România.

              

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe