Doctorul Mihail Pautov a început ediția prin a discuta despre consumul de lapte, explicând faptul că acesta poate ajunge la consumatori în diferite forme. Pentru a afla dacă acest aliment este bun sau nu pentru sănătatea noastră, dr. Mihail i-a invitat în platou pe unii dintre cei mai buni specialiști în acest sens.
„Vorbim despre un lucru pe care de foarte multe ori îl încriminăm. Foarte mulți dintre noi consumă asta și nu doar în forma lui naturală, ci sub diverse forme fermentate. În esență, astăzi vorbim despre lapte și vreau să știu dacă acest lapte este bun sau nu pentru sănătatea noastră”, a precizat, pentru început, dr. Mihail Pautov.
Urmărește clipul video de mai sus din emisiunea Medicool, de la Antena 1, ca să descoperi toate explicațiile!
Medicool sezonul 5, 4 noiembrie 2023. Efectele consumului de lapte prin ochii medicilor
În prima parte a aceastei ediții, doctorul Mihail Pautov îi are alături pe cei trei invitați, Teodor Voiosu- medic gastroenterolog, Horațiu Albu- cercetător în oncologie moleculară, și pe Iulia Panțuru- medic dermatolog, care ne vor ajuta să înțelegem efectele pe care le are consumul de lapte asupra organismului nostru.
„Laptele este un aliment de care avem nevoie de la naștere (...). Pe măsură ce îmbătrânim, o parte dintre noi, populația caucaziană în mod deosebit, pierdem o capacitate de a procesa cantități mai mari de lapte și în cazuri foarte rare pacienții pot dezvolta simptome cum ar fi balonarea, scaunele diareice, un disconfort digestiv (...) așa numita intoleranță la lactoză. Lucru mult mai rar în realitate decât îl diagnosticăm. Mulți pacienți de fapt poartă o etichetă falsă a acestui fenomen”, a explicat medicul gastroenterolog, Teodor Voiosu.
„Acneea este o boală multifactorială. Vorbim de factori genetici, vorbim de factori hormonali, sigur că vorbim și de dietă și în acest caz, într-adevăr dacă avem o acnee pe care cumva o manifestăm fie din familie sau din alte cauze, ovare polichistice etc., consumul de lapte poate să agraveze acneea. Sunt foarte multe studii, metanalize complexe care arată o legătură directă între severitatea acneeei și consumul de lapte (...). Laptele în sine nu cauzează acnee, dar dacă se întrunesc mai multe condiții de care spuneam, hormonale, genetice, uneori emoționale, inflamatorii, atunci laptele este un factor agravant al acneei, și recomandăm la pacienții cu acnee să facă pauze de lapte, nu neapărat de lactate” a susținut medicul dermatolog, Iulia Panțuru.
„Putem spune că laptele nu conduce la apariția cancerului. Există foarte multe lucrări științifice pe tema asta (...) consumul de lactate nu duce la o creștere generală a carcinogenezei” a răspuns Horațiu Albu, cercetător în oncologie moleculară, la o întrebare din public.
Astfel, în această ediție au fost demontate două mituri. Primul face referire la faptul că laptele nu cauzează acnee, dar o agravează, iar cel de al doilea se referă la faptul că lactatele nu provoacă cancer.
Rugați să specifice cazurile în care nu se recomandă consumul de lapte, medicii invitați au precizat:
- atunci când există intoleranță la lactoză
- atunci când există acnee activă
„Indiferent de ce alegere faceți, laptele trebuie să fie pasteurizat (...). Pasteurizarea înseamnă tratare termică (...). Rolul este să distrugem microorganismele patogene, cele care ne pot provoca boli, sau zoonozele, bolile care vin de la animal către om” a adăugat cel de al patrulea invitat, Președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru.
În platoul emisiunii a fost invitată și Beatrice Mirică, medic stomatolog, care a venit să lămurească o altă curiozitate. Întrebată dacă laptele îi ajută pe copii să aibă dinți mai puternici, aceasta a făcut următoarele precizări:
„Laptele este o sursă importantă de calciu, însă pentru ca dinții să beneficieze la maxim de sursa asta trebuie să i-o acordăm când are cea mai mare nevoie de ea (...). Atunci când dintele se formează și este în etapa de mineralizare mai ales”. Cu toate acestea, Beatrice a specificat faptul că laptele poate să fie și dăunător în anumite situații.
„Laptele conține un zahăr natural, lactoza, iar zahărul este principalul aliment al bacteriilor, în special bacteriile producătoare de carii. Așa că dacă laptele rămâne foarte mult pe suprafețele dinților atunci bacteriile vin, încep să mănânce și chiar încep să demineralizeze dinții” a mai specificat medicul stomatolog.
Concluzia este că laptele ajută la formarea și mineralizarea dinților, dar lactoza care rămâne pe suprafețe dăunează. În acest sens, igiena este singura soluție eficientă pentru un echilibru perfect.
În ultima parte a acestei ediții, Dana Mazilu- nutriționist dietetician și Bogdan Pascu- medic endocrinolog, au venit să discute despre importanța consumului de lapte la copii.
„Organizația Mondială a Sănătății recomandă clar, și aici nu se discută, toate organizațiile și toate societățile de pediatrie, recomandă consumul exclusiv de lapte matern al copilului până la vârsta de șase luni. După care începe diversificarea, dar nu înseamnă că excludem laptele matern”. Întrebată dacă se poate introduce laptele de vacă în perioada diversificării, Dana Mazilu a specificat că nu este acord sub nici o formă.
„Endocrinologic discutând, văd beneficiile pe care le are laptele (...). Contează foarte mult cantitatea, însă” a adăugat medicul endocrinolog, Bogdan Pascu.
Noul sezon MediCOOL va acoperi o gamă variată de teme în domeniul sănătăţii, dar şi teme mai puţin convenţionale
„Suntem adesea copleșiți de multitudinea de informații disponibile, ceea ce face dificil să știm în cine să avem încredere. Este important să avem o sursă de informații validate de specialiști care să ne ofere răspunsuri la întrebările pe care le avem. MediCOOL este aici să vă ajute. Oferim sfaturi și perspective direct de la experți pe o varietate de subiecte de sănătate, astfel încât să puteți lua decizii informate pentru sănătatea voastră. În noul sezon, continuăm să explorăm cele mai noi descoperiri, terapii și tendințe în medicină, învățăm din experimente distractive, dezbatem mituri des întâlnite pe internet și intrăm în culisele cercetărilor care modelează viitorul medicinei.”, dezvăluie gazda emisiunii, dr. Mihail Pautov.
La rândul ei, Carmen Brumă mărturiseşte: „Cel de-al cincilea sezon MediCOOL este pentru mine la fel de provocator şi plin de învăţăminte ca şi cele de până acum. Sunt mândră că alături de echipa aceasta reuşim să îmbinăm, în concentraţii potrivite, noţiunile medicale, sfaturile practice şi divertismentul, ingrediente care, la prima vedere, nu par compatibile în acelaşi format! Le sunt recunoscătoare celor care ne urmăresc în număr atât de mare, conducând emisiunea în topul audienţelor. Rămâneţi aproape, MediCOOL se întoarce cu un nou sezon, în fiecare sâmbătă, de la ora 12.00, la Antena 1”.
Noul sezon MediCOOL va acoperi o gamă variată de teme în domeniul sănătăţii, dar şi teme mai puţin convenţionale, care solicită o cercetare amplă şi răspunsuri din partea specialiştilor în domeniu, invitaţii echipei MediCOOL. Totodată, aceştia vor dezbate şi obiceiurile nesănătoase, care pot afecta calitatea vieţii.