Antena Căutare

MediCOOL, sezon 1, episod 17. Despre masculinitate toxică, lipoedem, infarct miocardic și când apelăm la fitoterapie

MediCOOL este primul show care face sănătatea un interes general. E emisiunea care în care medicul Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală la Institutul Fundeni, răspunde la întrebări de natură medicală și ne spune, de fiecare dată, că prioritatea noastră trebuie să fie întotdeauna sănătatea.

MediCOOL, sezon 1, episod 17. Despre masculinitate toxică, lipoedem, infarct miocardic și când apelăm la fitoterapie Galerie
MediCOOL, sezon 1, episod 17. Despre masculinitate toxică, lipoedem, infarct miocardic și când apelăm la fitoterapie | Antena 1

Emisiunea MediCOOL poate fi văzută integral și pe Antena PLAY.

Alături de dr. Pautov vor sta, în fiecare săptămână, dr. Alexandru Răzvan Meroiu, medic stomatolog cu o vastă experienţă în estetica dentară, dr. Elena Popa, medic specialist dermato-venerologie şi estetică medicală, dr. Iulia Solomon, medic specialist dermato-venerologie şi dermatologie pediatrică şi Iuliana Dabija, tehnician nutriţionist, psihonutriţionist şi arbitru naţional în cadrul competiţiilor interne de powerlifting.

MediCOOL, sezon 1, episod 17. Despre fitoterapie și infarctul miocardic, cu pacientul Rică Răducanu

Astăzi, 18 decembrie 2021, a fost ultimul episod din sezonul 1 MediCOOL. La rubrica Social COOL a fost invitat Dorian Popa, care a vorbit despre ce face ca să fie atât de energic și binedispus tot timpul.

„E un mindset, un mindset care conține foarte mult sport. Nu e un secret faptul că eu mă antrenez. Fiecare trebuie să își găsească partea lui de sport. Până la urmă, sport nu înseamnă neapărat sală (...) Pe lângă asta, încerc să îi dau minții ce îi place și ce își dorește de la viață”.

„Am înțeles că pe mine mă împlinesc și mă fac să mă simt bine rezultatele business (...), am înțeles că îmi place să fac niște sport și am înțeles că îmi place să mă odihnesc foarte mult”.

El a vorbit despre planurile pe care le are, acela de a-și construi un întreg cartier de locuințe, dar și despre dragostea pe care o are pentru Cheluțu.

Tot la Social COOL a fost invitat și Răzvan Babană, „mai dulce decât o bomboană”, cum l-a numit gazda MediCOOL. Momentul lui s-a lăsat cu dans pe o melodie de-ale Shakirei și a adus multă bunădispoziție în platou.

Rică Răducanu a vorbit despre problemele medicale la cei 75 de ani ai săi, alături de medicul cardiolog Mihai Melnic, la rubrica A doua șansă.

Mihai Melnic: „În stânga mea e un pacient care a venit și a prevenit un infarct. Infarctul în sine, cea mai severă patologie cardiovasculară, are niște efecte dezastruoase. Vorbim de un deces la primele ore de la debut. Pe scurt, infarctul înseamnă moartea celulei inimii. E cauza de obstrucția unui vas”.

La aplicația BioMap, medicul Pautov a arătat cum funcționează ochiul uman. „Ochiul e unul dintre cele mai importante organe senzoriale și este și cel mai complex. E ca o cameră de luat vederi”. Împreună cu colega lui, medicul Iulia Solomon, au făcut împreună un experiment la panoul optometric.

„Pacienții trebuie să identifice semnele. În cazul adulților sunt niște litere, în cazul copiilor sunt niște desene foarte haioase de altfel”.

La rubrica Se poate altfel, gazda MediCOOL a stat de vorbă cu Violeta Pârva despre fitoterapie, știința plantelor medicinale. „Pacienta” de pe masă a fost Iuliana Dabija.

Violeta Pârva: „Fitoterapia este o metodă tradițională de tratament al bolilor și al diferitelor afecțiuni prin intermediul plantelor medicinale și al mediilor obținute din plante medicinale”.

„Există plante medicinale care nu se recomandă, spre exemplu, în timpul tratamentelor cu anticoagulante sau medicamente psihotrope sau medicamente care stimulează secreția gastrică”.

Fitoterapia nu este recomandată în cazul urgențelor care necesită tratament rapid.

MediCOOL, sezon 1, episod 17. Despre lipoedem și masculinitate toxică

La rubrica Știați că?, Medicul Mihail Pautov a arătat la aplicația BioMap cum arată sistemul circulator uman.

„Principiul e foarte simplu: sângele pornește din inimă, pleacă pe aortă, merge pe arterele mari, dup-aia se duce pe arterele mai mici și ajunge în capilare. Capilarele sunt cele mai mici arteriole din sistemul circulator, ele vor hrăni fiecare celulă după care sângele se întoarce pe cale venoasă înapoi la inimă”.

„Dacă desfacem toate aceste arteriole și le punem cap la cap, putem face înconjurul lumii de patru ori”.

Ce nu știați este că singurul element din corpul uman care nu își ia oxigenul din acest sistem circulator: corneea. „Dacă lentila din fața ochiului ar avea vascularizație, nu am mai vedea bine. Așa că această lentilă s-a adaptat și își ia oxigen din aerul atmosferic”, a mai spus medicul Pautov.

Medicul Crenguța Coman, specialist în chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, a vorbit despre lipoedem la rubrica Tu decizi!.

„Lipoedemul este o patologie care apare exclusiv la femei, fiind o boală a țesutului adipos. Țesutul adipos se hipertrofiază, celula adipoasă se mărește de până la 10 ori și de foarte multe ori este confundată cu obezitatea, celulitata sau limfedemul”.

Pentru a micșora efectele lipoedemului, este indicată renunțarea la gluten și carbohidrați.

La Super DOC, a venit în platoul MediCOOL doctorul Felix Dobrițoiu, medic specialist în chirurgia toracică.

Tema masculinității toxice a fost abordată în rubrica Atelier: Creier. Ce este „masculinitatea toxică” și de ce suferă din această cauză bărbații și cei pe care aceștia îi iubesc. În majoritatea cazurilor, prejudecățile de gen sunt legate de femei, dar și bărbații suferă de discriminare. A spune că „băieții nu plâng” este doar un exemplu de „masculinitate toxică”.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x