Antena Căutare

MediCOOL, sezon 1, episod 7. Despre gripe și răceli, corecția vederii prin tehnica Lasik și un subiect controversat: vaccinul

MediCOOL este primul show care face sănătatea un interes general. E emisiunea care în care medicul Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală la Institutul Fundeni, răspunde la întrebări de natură medicală și ne spune, de fiecare dată, că prioritatea noastră trebuie să fie întotdeauna sănătatea.

Galerie
MediCOOL, sezon 1, episod 7. Despre gripe și răceli, corecția vederii prin tehnica Lasik și un subiect controversat: vaccinul | Antena 1

"Aveți grijă de voi și faceți alegeri corecte!" este doar unul dintre sfaturile importante date de medicul Pautov, gazda MediCOOL, emisiune care poate fi văzută integral și pe AntenaPLAY.

Alături de dr. Pautov vor sta, în fiecare săptămână, dr. Alexandru Răzvan Meroiu, medic stomatolog cu o vastă experienţă în estetica dentară, dr. Elena Popa, medic specialist dermato-venerologie şi estetică medicală, dr. Iulia Solomon, medic specialist dermato-venerologie şi dermatologie pediatrică şi Iuliana Dabija, tehnician nutriţionist, psihonutriţionist şi arbitru naţional în cadrul competiţiilor interne de powerlifting.

MediCOOL, sezon 1, episod 7. Diferența dintre gripă și răceală și operația de corecție a vederii prin tehnica Lasik

În episodul 7 din data de 9 octombrie 2021, medicul Mihail Pautov, gazda MediCOOL, a deschis emisiunea cu rubrica Hey, info doc și a vorbit despre diferența dintre gripă și răceală și mai ales despre remediile prin care alegem să le tratăm: spre exemplu, pastilele, bicarbonatul, sarea, mierea sau alcoolul. Pentru acest lucru, a invitat-o în platou pe Iulia Solomon, medic specialist dermato-venerologie şi dermatologie pediatrică.

Diferența dintre gripă și răceală constă în patogeni: ambii patogeni sunt virusuri, doar că cel gripal este mai agresiv: dă simptome mai exagerate și durează mai mult, a spus medicul Pautov.

Studiile arată, a spus medicul Pautov, că ne vindecăm mai repede dacă lăsăm febra să acționeze decât dacă luăm pastile ca să o tratăm. Pe de altă parte, mierea, spre exemplu, ne poate ajuta, dar nu complet. "Mierea naturală are anumite capacități antibacteriene. Ele nu omoară virusul de la nivelul gâtului, dar ajută ca această inflamație să nu se suprainfecteze cu alte bacterii".

La aplicație BioMap, medicul Pautov a arătat cum funcționează ochiul uman, al doilea cel mai complex organ din corpul uman după creier. Astfel, în rubrica Tu decizi, medicul Pautov a discutat despre miopie și hipermetropie, dar și despre operația de corecție a vederii prin tehnica Lasik, împreună cu Filip Andrei, medic primar specialist oftalmolog.

"Miopul vede foarte bine la aproape și prost la distanță. Noi spunem despre miopi că sunt deștepți. Miopul citește cu ochii în repaos, deci el poate să citească toată viața fără să obosească. Hipermetropul citește cu efort, deci după ce citim câteva pagini, căscăm, pentru că e o activitate musculară. Cristalinul e activat de un mușchi consumator de energie", a spus medicul Filip Andrei.

"Dacă vorbim strict despre tehnica Lasik, aici avem nevoie de două lasere. Ideea e așa: ochiul are două lentile, corneea și cristalinul. Operațiile cu laser se fac numai pe suprafața ochiului, pe cornee", a mai menționat acesta.

Operația cu laser durează cel mult două minute, pacientul poate să vadă imediat, iar recuperarea este ușoară dacă pacientul ascultă toate sfaturile medicului.

MediCOOL, sezon 1, episod 7. Miturile legate de ceaiurile de slăbit și un subiect controversat: vaccinul

La rubrica A doua șansă, invitați în platoul emisiunii MediCOOL au fost Rică Răducanu, care a vorbit despre cât de aproape a fost de un infarct, și medicul Mihai Melnic, medic primar cardiolog, cardiologie intervențională.

La rubrica Mit, medicul Pautov a "spulberat" ideea conform căreia ceaiurile de slăbit funcționează. Spre exemplu, ne păcălesc efectul diuretic, dar și efectul laxativ pe care le au asupra noastră.

La rubrica Super Doc, invitată a fost medicul Nirvana Georgescu, doctorand în științe medicale, cu care medicul Mihail Pautov a dezbătut tema vaccinului, un subiect de interes în ziua de azi. "Ne vaccinăm sau nu?", e una dintre întrebările des puse de toată lumea, în contextul pandemiei de COVID-19.

"Vaccinul e o cantitate infimă de substanță care conține un agent patogen sau un fragment, de cele mai multe ori, din acel agent patogen. Această substanță se inoculează în diverse locuri și are ca scop educarea organismului nostru, a sistemului imun pentru a produce anticorpi împotriva acelui agent patogen", a spus medicul Georgescu.

Vaccinurile cu ARN mesager nu conțin agentul patogen, ci doar o serie de "instrucțiuni" despre cum trebuie combătut virusul.

"În general, le explic oamenilor că nimic nu vine cu garanții 100%", a răspuns medicul Nirvana Georgescu, întrebată dacă e periculos sau nu să facem un vaccin.

Subiectul a fost detaliat, iar gazda MediCOOL a arătat cum se face corect un vaccin, unde se face și cine face un vaccin, alături de colegii lui, medicii Iulia Solomon, Elena Popa și Alex Meroiu.

La Social Cool, Mihail Pautov l-a avut invitat pe actorul Alexandru Ion, co-fondator IDEO IDEIS, care a dezvăluit că își face des liste, despre cărți, despre ideile și planurile pe care le are/le-a avut sau își scrie gândurile despre ce a trăit și simțit.

MediCOOL, sezon 1, episod 7. Ce este ipohondria, cauze și tratament, dar și despre îndepărtarea tatuajelor cu laser

La rubrica Atelier: Creier, medicul Pautov a vorbit despre ipohondrie împreună cu medicul Monica Găitănaru, psihoterapeut analist, supervisor.

"Ipohondria este suferința acelor pacienți care își găsesc în permanență câte o boală. E născută din diferite suspiciuni, pe care le pot avea pe baza acestor anxietăți de boală legate de o precupare constantă cu privire la sănătatea lor, la modul de funcționare a organismului", a explicat medicul Găitănaru.

"De multe ori, aceste persoane au experimentat traumatic o pierdere semnificativă a cuiva apropiat, din familie, în urma unei boli grave (...) sau au o traumă pe care au uitat-o, au reprimat-o la nivel inconștient și care caută să fie identificată. E ca un strigăt de ajutor pe care caută să îl identifice. (...) E important să fie eliminate cauzele medicale, să își facă toate investigațiile și chiar să ceară ajutor din punct de vedere psihologic", a mai spus Monica Găitănaru, psihoterapeut analist, supervisor.

Un alt subiect abordat în episodul 7 de MediCOOL a fost îndepărtarea tatuajelor cu ajutorul laserului. Medicul Elena Popa a a detaliat această procedură: "Este clar dureroasă, dar trebuie să luăm în considerare că un om care și-a făcut un tatuaj a suportat deja un anumit grad de durere (...) Depinde și de zona unde a fost făcut tatuajul, depinde de cât de vechi e tatuajul și de adâncimea la care a fost bătut".

Emisiunea MediCOOL este disponibilă și pe AntenaPLAY

Doctorul Mihail este o prezență foarte cunoscută în domeniul medical. Acesta aduce săptămânal pe Antena 1 un nou episod al show-ului MediCOOL. Sâmbăta de la 9:30, alături de doctorii Alexandru Meroiu, Elena Popa, Iulia Solomon şi Iuliana Dabija, îşi intervievează invitaţii şi le oferă telespectatorilor cele mai bune sfaturi medicale.

Emisiunea MediCOOL este disponibilă și pe AntenaPLAY, cea mai mare platformă de conținut video din România. Cu 9 canale în regim live 24/24 pe care fanii le pot urmări de oriunde ai fi, zeci de emisiuni celebre, seriale de top și știri de ultimă oră, Antena PLAY oferă publicului și cele mai noi episoade din MediCOOL.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x