Antena Căutare

Medicool sezonul 6, 25 mai 2024. Care sunt beneficiile cardiovasculare ale dușului rece. Ce spun medicii

În episodul 14 din sezonul 6 de Medicool, Dr. Mihail Pautov a vorbit cu medicul Ștefan Busnatu, medica cardiolog, despre efectele dușului rece asupra inimii.

Galerie
În episodul 14 din sezonul 6 de Medicool, Dr. Mihail Pautov a vorbit cu medicul Ștefan Busnatu, medica cardiolog, despre efectele dușului rece asupra inimii. | A1

Dr Mihail Pautov a dat exemplul unui pacient care a intrat într-un duș rece, iar după ce a ieșit din duș acesta se simțea plin de energie.

Cei doi medici au vorbit despre beneficiile cardiovasculare ale unui duș rece. Beneficiile unui astfel de duș sunt unele majore, potrivit medicului cardiolog Ștefan Busnatu.

Benficiile și contraindicațiile unui duș rece

“Suntem în situația în care oferim un șoc organismului, dar e un șoc benefic. În condițiile în care expunem organismul la o stare exagerată și în condițiile în care îl ducem la o temperatură de 4-5 grade pe perioade scurte, practic ajungem să descărcăm niște hormoni în corpul nostru și hormonii ăștia au rolul de a stimula și inima și de a o face să bată. Activitatea asta o antrenează pentru că se întâmplă tranzitoriu și dup-aia asciile intră în activitatea normală. Pe lângă hormonii care stimulează inima, mai avem și hormoni, cum sunt, de altfel, endorfinele pe de-o parte care se eliberează în condiții șocogene pe durate scurte și endorfinele acționează ca analgesic pentru a face față la apa rece, dar pe de altă parte cred că cu toții am auzit să endorfinele ne dau și o stare de bine și ne ajută să avem și un mental pozitiv”, a povestit Dr Stefan Busnatu.

Iată ce spun specialiștii despre efectele dușului rece asupra inimii.

Citește și: Medicool sezonul 6, 27 aprilie 2024. Ce afecțiuni grave pot ascunde banalele dureri de cap

Cu toate acestea, înainte de această expunere la frig, trebuie să ne gândim ce se întâmplă cu inima și cu vasele noastre de sânge în timpul acestei expuneri. Circulația de la suprafață se închide, vasele se strâng la frig, iar volumul de sânge din acele vase de sânge este redistribuit către organelle interne și atunci se obține o supraîncărcare pe inimă.

Acest lucru duce la creșterea tensiunii arteriale, dar conduc și la o creștere a bătăilor inimii pentru a asigura circulația acelui volum mare de sânge.

Dacă faci duș rece timp de 20 minute dimineața, este echivalentul unei sesiuni de 20 minute de jogging prin prisma hormonilor care se secretă în organism, potrivit medicilor.

Citește și: Medicool sezonul 6, 11 mai 2024. Cum să te protejezi corect de razele UV în timpul furtunilor solare, sau în vacanța la mare

Fcatorii de risc care ne dau de gândit sunt anumite simptome care pot apărea în timpului dușului rece. Atunci ar trebui avizul unui medic cardiolog, după ce se fac anumite analize.

Dacă pacientul simte înțepături în zona inimii în timpul dușului rece, atunci trebuie mers la medicul cardiolog. Dacă o persoană e hipertensivă dar nu e încă diagnosticată, și atunci dușul rece crește și mai mult circulația nivelul organelor interne, atunci s-ar putea să apară senzația de amețeală sau de tulburări de vedere.

Citește și: Medicool sezonul 6, 18 mai 2024. Când și de ce este indicată scoaterea amigdalelor la copii și adulți. Ce spune medicii

O persoană încălzită nu trebuie să intre în dușul rece imediat, ci trebuie să aștepte o perioadă post efort pentru că diferența de temperature ar putea să îi dăuneze.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 27 septembrie 2024. Marius Elisei și Alex au pierdut 10.000 de RON
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 27 septembrie 2024. Marius Elisei și Alex au pierdut 10.000 de RON Vineri, 27.09.2024, 18:58
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x