- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Orice copil poate ajunge un adult de succes dacă primește sprijinul necesar de la adulții din jurul său pentru a avea un start ce poate pune bazele unei educații de top.
Părinții, profesorii și toți cei apropiați sunt formatorii unui copil. Pentru cei care locuiesc în medii defavorizate sau în mediu rural, educația nu se află pe lista de priorități. Cei mici au nevoie să deprindă de la cei mari niște abilități care îi vor ajuta să se dezvolte.
6 lucruri pe care un copil trebuie să le învețe
1.Colaborarea
Încă de la o vârstă fragedă, copiii trebuie să învețe să lucreze împreună, trecând de la faza de lucru individual la lucru în echipă. Copilul poate deprinde această nouă abilitate dacă exersează împreună cu părinții. Prin urmare, poți încerca să împarți treburile casnice cu cel mic, învățându-l să se responsabilizeze și să lucreze în echipă.
2.Comunicarea
Prin intermediul comunicării, copiii ajung să înțeleagă cum să eficientizeze mersul lucrurilor, oferind, primind și împărțind informație. De asemenea, după ce învață să vorbească, copiii trebuie să știe cum să își exprime sentimentele folosindu-se de cuvinte. Este important pentru ei să prindă curaj să se exprime, înțelegând că prin comunicare vor reuși să ușureze anumite situații dificile, elucidând mistere și fiind sinceri cei din jur.
3.Conținut
Baza procesului de învățare este informația, iar conținutul oferit copiilor trebuie să fie de calitate. Doar prin intermediul unei baze solide, cunoștiințele unui copil se pot acumula, construind cărămidă cu cărămidă adultul de mâine. Conținutul de bază oferit copiilor preșcolari include etichetarea obiectelor, învățarea culorilor, cuvintele folosite pentru direcție, literele și cifrele. De asemenea, este foarte importantă pronunția cuvintelor învățate, despărțirea în silabe și primele tentative de citire, fie ea chiar și pe litere.
4.Gândirea critică
Prin intermediul unui joc cu întrebări și răspunsuri pe care îl poți face foarte distractiv pentru copilul tău, îl vei putea ajuta să își dezvolte gândirea critică. Toate întrebările copilului tău care încep cu “de ce” reprezintă un semn al dezvoltării gândirii sale critice, fiind încontinuu stimulată de curiozitate.
5.Creativitate
Dacă îți inspiri copilul să rezolve o problemă în mai multe moduri, acesta va reuși să își dezvolte creativitatea. De asemenea, dacă îl ajuți pe cel mic să își ghideze procesul cognitiv pas cu pas, va reuși să își dezvolte creativitatea rezolvându-și micile dileme.
6.Încrederea
Susținerea și încurajarea unui părinte îl vor ajuta pe copil să își contruiască încrederea în sine, sporind nevoia lui de a deveni independent și curajos. Un copil își dezvoltă încrederea în sine atunci când părintele doar observă și îl lasă pe cel mic să ia decizii de unul singur.
Profesorii formați și susținuți de Teach for Romania aleg să predea în cele mai vulnerabile școli din România, oferind un viitor mai bun pentru mii de copii. Susține misiunea de transformare a educației și donează 2 euro/lună, printr-un SMS cu textul „MODEL” la 8844. Detalii pe www.modelepentruviitor.ro.
Prognoza meteo, 9 octombrie 2020. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...