„Avem în circulație două tipuri de virusuri, și A, și B, fiecare cu câte două la pachet – deci patru în total. Deja au început să apară infecții date atât de virusurile gripal de tip A, cât și de virusul gripal de tip B”, a spus profesorul Streniu-Cercel.
Potrivit specialistului, singura modalitate prin care ne putem proteja este vaccinarea.
„Există pe piață două tipuri de vaccin antigripal: Unul cu administrare intramusculară ce conține virus omorât și un altul, cu administrare intranazală, ce conține virus viu atenuat. Ambele tipuri de vaccin antigripal sunt bune și generează protecție împotriva adevăratei infecții”, a mai spus profesorul Streniu-Cercel.
Pentru persoanele care nu au o imunodeficiență dovedită se poate administra vaccinul intranasal, conform specialistului.
Potrivit acestuia, infectarea cu virus gripal poate să ducă la deces, mai ales în cazul femeilor gravide, persoanelor obeze, al celor cu afecțiuni bronhopulmonare cornice sau cu antecedente de AVC, cu boli cardiovasculare, dar și în cazul diabeticilor și ciroticilor.
Cele două tipuri de vaccine antigripal se găsesc în farmacii și pot fi comandate, atunci când acestea nu se găsesc.
Anul trecut, aproape 200 de persoane au murit anul trecut din cauza gripei.
Pentru mai multe detalii despre gripă și cum poate fi aceasta prevenită, urmăriți clipul de mai jos din cel mai iubit matinal, „Neatza cu Răzvan și Dani”.