Astfel, pe 8 noiembrie nu îi sărbătorim dor pe Sfinții Mihail și Gavril (Gavriil), ci sărbătorim toate cetele îngerești.
Cum se va prăznui sărbătoare la ceas de pandemie?
Slujbele se vor oficia în limitele legale, însă agapa de după nu va mai putea fi făcută. Distanțarea socială și purtarea măștilor de protecție vor fi principalele reguli pe care credincioșii sunt obligați să le respecte. "Asta nu ne obligă să fim reci spiritual. Vom întări comuniunea de credință și de har, ne vom ruga, astfel însât cei care participă, dar și cei care nu pot participa să fie ocrotiți și întăriți de Duhul Sfânt", spune preotul de la Mănăstirea Cașin a cărei hram poartă Arhanghelii Mihail și Gavriil.
Tradiții și superstiții în ziua de 8 noiembrie, de Sfinții Mihail și Gavriil
Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.
Totodată, un vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.
Altfel, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se făcea marea pomenire pentru toți morții din familie.
Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfinții Mihail și Gavril, turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb , gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi.
Superstiția spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău.
Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.
Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.
Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.
În folclor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Arhanghelul Mihail o ţine şi da drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.
De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumina” pe cealaltă lume. Este bine să aprinzi şi pentru morţii fără lumânare, sinucigaşii sau osândiţii.
Florin Ristei și Dani Oțil, Lady Gaga și Bradley Cooper de România. Transformarea care te va face să râzi cu lacrimi... De ce dieta personalizată este cea mai sigură metodă de a slăbi...