Live acumGasca Zurli
Prime Time 20:00Film: Bona de la Forţele Speciale

Eminescule, an de an ne pui pe jar și jale la examene din cauza „LUCEAFĂRULUI” tău! MANUSCRISUL ORIGINAL încă există, are 136 de ani vechime și se găsește la Academia Română: „Din rude mari împărătești / Un ghiocel de fată”

Deși 136 de ani reprezintă aproape un secol și jumătate, iar „durata de viață” a unei foi de hârtie este uneori estimată și la numai cinci decenii (în funcție de calitate, condiții de depozitare, umiditate, înălbitori optici), manuscrisul original al „Luceafărului”, cel mai lung și mai cunoscut poem din Literatura Română, poate fi văzut și „palpat” și astăzi.

Deși 136 de ani reprezintă aproape un secol și jumătate, iar „durata de viață” a unei foi de hârtie este uneori estimată și la numai cinci decenii (în funcție de calitate, condiții de depozitare, umiditate, înălbitori optici), manuscrisul original al „Luceafărului”, cel mai lung și mai cunoscut poem din Literatura Română, poate fi văzut și „palpat” și astăzi, la Biblioteca Academiei Române din București.

Rime „întortocheate și crucișe”, tăieturi și dragoste carnală.

De altfel, Ana Iorga, jurnalistă și lingvist, a prezentat la „Neatza” manuscrisul original al poemului, încercând să „deslușească” gafele absolvenților de clasa a XII-a la bacalaureat, cei care au avut ca subiect la partea a III-a a probei de Limba și Literatura Română, comentariul unei poezii eminesciene. Și nici nu e de mirare că majoritatea a ales „Luceafărul”, deși s-au împotmolit în „rima întortocheată” sau „crucișă” sau în povestea inocentă a Cătălinei cu Cătălin, rezumată într-o „perlă” nestemată: „și-o trăgeau în spațiul rustic, așa, mai de iubire eminesciană”.

Ana Iorga a remarcat faptul că Eminescu a zăbovit mult timp la „Legenda Luceafărului”, așa cum a numit inițial poezia, revenind de multe ori asupra versurilor. „Din rude mari împărătești / Un ghiocel de fată”, de exemplu, a devenit ulterior celebrul vers pe care românii îl învață astăzi din manualele școlare.

Anastasia, fetița-fenomen care recita tot „Luceafărul” la doi anișori, a crescut mare! A terminat clasa a II-a, studiază flautul, face înot și patinaj, merge cu rolele și-i place muzica rock. INTERVIU

Eminescu a stat la „Luceafăr” zece ani și prima dată i l-a citit Veronicăi

Primăvara lui 1882. Geniul de la Ipotești are 32 de ani, primele semne de slăbiciune fizică sunt eclipsate de năduful din inimă, căci Mihai este îndrăgostit nebunește de Veronica, muza lui. De zece ani „pitrocește” un poem magistral, inspirat din lirica nemțească.

„Îndată ce mă voi muta de aici- îi scria Eminescu Veronicăi la 10 aprilie 1882- îţi trimit bani de drum; pân-atunci „Legenda” la care lucrez va fi gata şi fiindcă luceafărul răsare în această legendă, tu nu vei fi geloasă de el, fetiţul meu cel gingaş şi mititel, şi nu te-i supăra că nu-ţi scriu imediat, nici că nu-ţi scriu mult. Cred că e un gen cu totul nou acela pe care-l cultiv acum. E de-o linişte perfectă, Veronică, e senin ca amorul meu împăcat, senin ca zilele de aur ce mi le-ai dăruit. Căci tu eşti regina stelelor din cerul meu şi regina gândurilor mele…” , îi scrie poetul iubitei sale, Veronica.

Deci Eminescu în acest an 1882 încă lucra intens la Legenda Luceafărului. Pe cerul lui de Luceafăr, Veronica era „regina stelelor, graziosa, graziosissma donna”. Amândoi poeţii populau cerul nopţilor, el Luceafărul, ea regina stelelor.

„Luceafărul”a intrat în Cartea Recordurilor

Pe 17 aprilie 1882 îi comunică muzei sale, pe care o numește „regina stelelor, graziosa, graziosissma donna” faptul că „lucrarea mea e sfârşită şi n-am decât s-o copiez…” Criticii literari cred că poetul i-a citit prima dată poemul ei, înainte de a-l prezenta în fața junimiștilor.

„Luceafărul” a fost începută încă din 1873, dar scrisă și finisată de-a lungul multor ani până la publicarea sa în aprilie 1883, în „Almanahul societății studențești România Jună” din Viena. După publicarea la Viena, poemul a fost reluat apoi în același an în revista „Convorbiri literare” și în final în volumul princeps intitulat „Poesii” sub îngrijirea lui Titu Maiorescu, publicat în anul 1884.

Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy) a anunțat în ianuarie 2009 că „Luceafărul” este cel mai lung poem de dragoste.

Râzi cu gura până la urechi, nu alta! Au sosit deja perlele de la bac. Dani Oțil s-a distrat de minune: „Luceafărul este cea mai marfă poezie citită până în 2018!”

Surse: Wikipedia, Ana Iorga

Unde ne putem întâlni zi de zi :)

Dacă doriţi să revedeţi momente dragi din Neatza cu Răzvan şi Dani, nu e panica :). Iată câteva linkuri care vă pot ajuta. Site-ul emisiunii este http://a1.ro/neatza-cu-razvan-si-dani şi este updatat zilnic cu ştiri. Pe Facebook avem pagina https://www.facebook.com/neatzacurazvansidani/, iar canalul nostru de YouTube este https://www.youtube.com/user/NeatzaAntena1.

➡️ 😎 Toate ediţiile matinalului Neatza cu Răzvan şi Dani  le găseşti integral pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/4oYQSJo. Poţi urmări şi LIVE emisiunile Antena 1 de pe smartphone, tabletă sau computer. Intră acum! 

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului...

Spynews.ro

VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o...

Spynews.ro

Noi detalii tulburătoare despre calvarul românului arestat în China: "Mă rog la Dumnezeu în...

AntenaSport

Fotografia macabră pe care Marius Csampar o ţinea pe peretele de la celulă: "O am şi acum, o...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

OPT filme horror blestemate. Uite ce au pățit actorii după filmări!

Zu TV

NOUĂ vedete care şi-au pierdut virginitatea cu alte celebrități

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Radu Palaniță, umilit în ultimul hal. Ce a pățit câștigătorul Românii au Talent

Playtech.ro

EXCLUSIV Ce salariu are Radu Palaniță la service-ul la care lucrează. Cu atâția bani trăia...

Playtech.ro

Super contractul pe care Ianis Hagi l-a semnat în secret: ”Sincer, nu voiam să semnez!”...

Telekomsport.ro

Scandal uriaș după finala Survivor România de la Kanal D: Nu merita să câștige! Nu s-a...

Capital.ro

Cazul Caracal ia o turnură incredibilă. Avocata fetei: nu vrem să-l salvăm pe Dincă, dar...

Impact

Horoscop rune 1-30 iunie 2020, cu Mihai Voropchievici. Săgetătorul e pe o pojghiţă de...

Antena3.ro

Vrei să verifici dacă ai telefonul ascultat? Iată codurile care te ajută să afli acest detaliu

Voxbiz.ro

Un rus a cumparat cel mai ieftin BMW F10 M5 din lume si a crezut ca a dat o mega lovitura, insa...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro