Antena Căutare

Rețeta tradițională de piftie și secrete pentru reușita ei

Piftia este preparatul preferat de mulți români în perioada sărbătorilor de iarnă, dar puțini știu care este de fapt rețeta tradițională de piftie și secrete pentru reușita ei.

Porții de piftie tradițională într-un restaurant din București

Marian Duță, carismaticul reporter de la Neatza cu Răzvan și Dani, alături de Oana Iliescu, proprietar de restaurant din București, ne povestesc despre rețeta tradițională de piftie și secrete pentru reușita ei.

Ce este de fapt piftia?

Piftia, denumită în anumite zone și răcitură, este un preparat culinar pe bază de carne, din categoria aperitivelor reci, specific sărbătorilor de iarnă, care se prepară prin fierberea îndelungată a bucăților de carne cu os și cartilaje, dar și cu legume, zarzavaturi și condimente speciale.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Piftie de porc sau răcituri. Rețetă tradițională de Crăciun

Piftiile, sau răciturile sunt nelipsite de pe mesele sărbătorii de Crăciun, sau de pe masele de Revelion, dar le mai regăsim sub denumirea de aspic și pe platourile cu aperitive de la diferite evenimente festive. Diferența dintre piftie și aspic este aceea că aspicul se poate face și fără carne, doar din legume și se încheagă cu gelatină, sau alte ingrediente cu rol de închegare.

Piftia, conform rețetei clasice, din străbuni, se prepară, îndeosebi, din carne de porc: picioare si cap de porc, limbă și carnea de pe ciolan crud. Însă, cum rețetele sunt într-o continuă reinventare, se pot prepara piftii și din carne de curcan sau de rață.

Și cum multor gospodine le este teamă că nu se încheagă cum trebuie piftia, Marian Duță alături de Oana Iliescu, ne oferă câteva din secretele reușitei acesteia.

Citește și: Rețete pentru masa de Crăciun. Piftie de porc, rețetă tradițională, din străbuni

Care sunt secretele pentru reușita unei piftii bine închegate?

În primul rând, reușita închegării piftiei constă în alegerea corectă a cărnurilor din care se prepară piftia. Cărnurile trebuie să fie gelatinoase și cu cât mai multe cartilagii.

Pentru o piftie reușită se folosesc: picioare de porc(adidași), urechi de porc și căpățână, șorici, chiar și coadă de porc și limba.

Un alt rol important în închegarea corectă a piftiei îl joacă usturoiul adăugat în supă. după fierberea cărnurilor.

Și, nu în ultimul rând, dar foarte imnportant este și modul de fierbere și cantitatea de apă adăugată. Piftia se fierbe la foc mic timp îndelungat, așa încât să nu clocotească prea rău și nici nu este necesar a se amesteca în ea.

Gustul piftiilor, va fi influențat atât de gustul cărnurilor folosite, al usturoiului adăugat, dar și al legumelor adăugate întregi în supă, în timpul fierberii.

Citește și: Rețete pentru masa de Crăciun. Două Rețete de Caltaboși tradiționali din două regiuni ale țării

Pentru a nu pierde detalii importante despre rețeta tradițională de piftie și secrete pentru reușita ei, dar și pentru a afla cu ce alte preparate vă mai puteți delecta la mesele sărbătorilor de iarnă și de unde le puteți comanda, accesați materialul video de mai sus!

Secretul celor mai gustoase gogoși artizanale... Ce înseamnă un meniu echilibrat, fără să ne privăm de preparatele tradiționale de Crăciun...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

2025 de exceptie Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x