Antena Căutare

Super Neatza, 12 aprilie. Sfaturi utile pentru a evita excesele de la masa de Paște. Ce riscuri există pentru sănătate

În cadrul ediției Super Neatza din 12 aprilie, Simona Dragomir a discutat cu un medic specialist în gastroenterologie despre importanța evitării exceselor alimentare, odată cu apropierea Paștelui. Iată cum și cât să mâncăm de sărbători, astfel încât sănătatea să nu ne fie afectată nici măcar pe termen scurt.

colaj foto supr neazta Galerie
Sfaturi importante pentru masa de Paște. Cum să evităm excesele alimentare și care sunt simptomele care pot apărea în caz contrar | Antena 1

Excesele alimentare pot transforma sărbătorile într-o vizită de urgență la camera de gardă. În fiecare an, un număr consderabil de persoane își strică liniștea sărbătorilor din cauza exceselor alimentare, care pot duce la probleme serioase de sănătate. Sfaturi utile pentru a te feri de problemele digestive și a evita o situație neplăcută, chiar în seara de Paște.

Sfaturi pentru masa de Paște. Cum trebuie să mâncăm pentru a nu avea probleme digestive

Studiile au arătat că la mesele de sărbători tindem să consumăm de trei ori mai multe calorii decât la o masă obișnuită, iar masa tradițională de Paște nu face notă discordantă.

Mai mult decât atât, după o perioadă de restricție alimentară, așa cum a fost postul, este important să nu existe excese în privința alimentației, aceasta fiind o greșeală foarte frecventă.

„Acest exces alimentar ne poate crea disconfort, chiar indigestie”, a explicat Simona Dragomir, care a stat ulterior de vorbă cu un specialist în domeniu, dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog.

„Tindem să exagerăm, după o perioadă lungă de post. Preparatele tradiționale de Paște sunt bogate în grăsimi și carbohidrați, prin urmare greu digerabile. În plus, în această perioadă se consumă puține legume și fructe și se asociază, uneori excesiv, alcool”, a punctat medicul.

Ce manifestări pot apărea în urma unui exces alimentar

Afecțiunile deja existente se pot înrăutăți, astfel că multe persoane ajung și la spital. Cum ne dăm seama că am exagerat cu alimentele: „Este important să știm că există afecțiuni digestive care pot fi exacerbate de o masă tradițională de Paște. Persoanele cu boli de colecist se pot prezenta cu colică biliară sau pot chiar să aibă un puseu de pancreatită acută.

Persoanele cu boală de reflux gastroesofagian pot să aibă arsuri ca urmare a meselor voluminoase, a consumului de alcool, dulciuri sau grăsimi. În această perioadă, consumul redus de fibre agravează constipația”, a explicat dr. Elena Ciupercă.

Este important însă de precizat că chiar și fără o afecțiune existentă, sănătatea poate fi pusă în pericol în cazul unui abuz alimentar.

„Nu este obligatoriu să avem o boală cunoscută preexistentă pentru a avea manifestări atunci când facem un abuz alimentar. Persoanele care consumă excesiv alcool pot să facă pancreatită acută, iar mesele voluminoase dau senzație de greață și vărsături. Dintre manifestările clinice, durerea abdominală severă sau persistentă și vărsăturile repetate constituie semne de alarmă și indică necesitatea de evaluare medicală”, a mai punctat medicul specialist.

Sfaturi pentru a nu avea probleme digestive de sărbători. Ce medicamente ne ajută

Un tratament corect este extrem de important și în această situație, în special în cazul persoanelor care aleg să ia medicamente „după ureche”. De asemenea, persoanele care deja se află sub un tratament zilnic nu ar trebui să îl întrerupă.

„Este important să fim atenți la cantitate. Totuși, antispasticele pot ameliora colica biliară, iar antiacidele și antisecretoarele calmează arsurile. Antivomitivele pot fi utile când avem greață sau vărsături.

Atenție însă la utilizarea analgezicelor ca tratament în durerea abdominală. Deși pe moment disconfortul este ameliorat, ele se asociază cu efecte secundare digestive și pot masca anumite afecțiuni chirurgicale acute.

Recomand să consumăm exact cât avem nevoie și să evităm amestecurile de alimente. De asemenea, să punem pe lângă preparatele tradiționale și câte o salată sau legume și să nu uităm să ne hidratăm și să fim activi fizic”, a conchis medicul Elena Ciupercă.

Super Neatza, 19 aprilie. Ficatul gras, afecțiunea pe care o putem avea fără să știm. E important să fie descoperită la ... Echipa Super Neatza cu Răzvan şi Dani a pregătit trei ediţii speciale de Paşte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x