- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Charles Joughin, patiserul-șef de pe TITANIC, a reușit să suprviețuiască tragediei scufundării paghebotului, rămânând mai bine de două ore în apa rece ca gheața. ”N-am simțit frigul, consumasem cantități uriașe de băutură, ce m-au ținut în viață”, avea să declare. Se stingea la 78 de ani, în 1956
Englez de la mama lui, Charles Joughin fusese atras, de mic, de foietaje. La 11 ani făcea primele prăjituri, după rețete speciale, zămislite de el. Nici nu prinsese a se bărbieri în răspăr când era uns patiser-șef la compania ”White Star Line”, cea care opera minunății precum ”Olympic” sau ”Titanic”, nave extraterestre pentru acea vreme, la câțiva ani după intrarea în secolul al XX-lea.
La început de aprilie 1912, s-a urcat pe ”Titanic”, pentru drumul de ”livrare” al vaporului, de la Belfast la Southampton. Șefii l-au întrebat dacă nu dorește să facă voiajul până la New York. A acceptat, a primit o simbrie de 1.300 de euro pe lună, în banii de acum. Șef - patiser, 13 oameni în echipă pentru cacei care au plătit biletele pe cel mai scump pachebot din lume să se simtă, pe apă, ca acasă. Înainte de plecare, nava a fost alimentată cu tot ce trebuie. Conform actelor, pe ”Titanic” au ”urcat”, pentru 2.344 de persoane:
1.500 de sticle cu vin, 15.000 pahare pline de șampanie, 20.000 de sticle de bere, 850 de sticle de ”tărie”.
Rezervele erau formate din 17 cutii pline cu cognac, 70 de cutii cu vin și 191 cu lichior.
Băuse, dar în afara serviciului
Când vasul a lovit aisbergul, pe 14 aprilie 1912, la 23.40, Joughin era liber, terminase munca. Băuse, deja, tot ce se putuse bea. Era ”matol”. Consumase de toate, fie cu irlandezi, fie cu scoțieni, fie cu englezi. S-a apucat, așa cum a putut, să desfacă bărcile de salvare, să ajute la lăsarea lor la apă și a împărțit oamenii în ele. A fost desemnat ”șeful” bărcii numărul 10. Niciodată n-a ajuns pe ea. Varianta oficială: acolo se aflau, deja, doi marinari și un steward, nu a mai vrut să ocupe, degeaba, un loc. A zis că îl lasă unei femei. Un fel de erou. Varianta neoficială: prea beat ca să ajungă pe ”Lifeboat 10”.
Barca Pliabilă B, de care Charles s-a rezemat găsită, în zori, de echipele de salvare
”M-am întors pe punte, după ce barca a plecat. Ca să-mi fac curaj, am servit niște liqueur”, avea să declare, la reconstituire, în fața autorităților britanice. ”Titanicul” se scufunda, el băuse orice lichid aflat pe vas dar, pentru a-și face putere, a zis să mai tragă un degetar! A avut vreme să arunce 50 de șezlonguri, de pe punte, în Ocean. ”Toate bprcile de salvare plecaseră, m-am gândit că lemnul, pentru că plutește, va ajuta sinistrații să supraviețuiască”. Conform documentelor, avea să fie ULTIMUL OM CARE PĂRĂSEA TITANICUL ÎN VIAȚĂ!!!
Știi povestea Veronicăi, cea care a scăpat din toate marile catastrofe maritime? NU? Dă click AICI!
A sărit direct în apă! La acea oră, aceasta avea, pe baza estimărilor, -2 grade Celsius. Șeful patiserilor avea deja, în acel moment, organismul încălzit din cauza cantității mari de băutură. ”Am rezistat, două ore, în apă. Am călcat-o, rezemat de o bucată se șezlong”. La un moment dat, a auzit voci. Erau cei de pe Barca Pliabilă B. A ajuns acolo, dar nu avea loc să urce. S-a putut prinde de ea, însă corpul, de la piept în jos, i-a rămas în apă. Așa a stat până când RMS Carpathia a ajuns la locul dezastrului și l-a salvat! Mai în glumă, mai în serios, băutura îl ținuse la suprafață...
S-a întors, teafăr, în Anglia natală, unde a devenit erou. Conform actelor oficiale, rezistase în apar rece precum gheața undeva la trei ore și jumătate!
La reconstituire s-a stabilit că șeful patiserilor (în dreapta) a petrecut ore bune în apă
S-a stabilit în SUA, în Paterson, New Jersey. A luptat în cel de-al doilea Război Mondial. Walter Lord avea să-i dedice un capitol întreg în romanul ”A Night to Rmember”, iar James Cameron nu-l uita în capodopera din 1997, rolul său fiind jucat de Liam Tuohy.
15 lucruri pe care nu le cunoșteai despre filmul TITANIC.
Se stingea pe 9 decembrie 1956, la 78 de ani.
Medicii sunt în alertă! Primul caz european de femeie gravidă contaminată cu virusul ZIKA... Nu te pui cu blondele! Delia - dezvăluiri inedite făcute Octaviei Geamănu...