De la 1 ianuarie 2007, de când România a intrat în Uniunea Europeană, ţara noastră a primit fonduri pentru investiţii în valoare de 80 de miliarde de euro.
La rândul ei, România a contribuit la bugetul Uniunii cu aproximativ 25 de miliarde de euro. Aşadar, plusul este de 55 de miliarde de euro. Însă, pentru mulţi români, aceste cifre înseamnă prea puţin, arată Eurobarometrul făcut public de Parlamentul European, citat de Observator News.
„Presiunile legate de pandemie, restricţii, lucrurile astea au creat o atitudine negativă, care nu mai are aceeaşi încredere în liderii tradiţionali.”, a precizat sociologul Alfred Bulai pentru sursa citată mai sus.
Citește și: Românii vor putea trece Dunărea cu autobuzul plutitor. Cum arată mijlocul de transport pe apă
Care sunt explicațiile specialiștilor
Acelaşi sondaj mai arată că 70% dintre români cred că apartenența la UE aduce beneficii României.
Cristi Popovici, reporter Observator: „România se numără printre țările în care a crescut masiv interesul pentru alegerile europarlamentare. Comparativ cu acum patru ani, în ţara noastră, dar şi în Polonia, Grecia, Slovacia și Portugalia, numărul celor care spun că vor vota la alegerile europarlamentare din iunie anul viitor a crescut cu circa 20%.”
Alfred Bulai, sociolog: „Mai bine de jumătate dintre români nu au o idee clară cu cine ar vota, pentru că ar vrea altceva decât oferta care există. Despre asta e vorba. Când mergeţi la un magazin şi nu e ce trebuie, luaţi de acolo ceva, dar nu ce vreţi. Cam aşa e şi în politica românească.”
Peste o treime dintre europeni întâmpină dificultăţi în a plăti facturile la utilităţi. În România, în schimb, procentul este mult mai mare.
Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile pe Observator News:
Cum să îți protejezi câinele de sunetele puternice făcute de artificii și petarde. Sfaturi utile pentru perioada sărbăto... Dispar casele de schimb valutar din bănci. Unde poţi schimba valută şi care sunt comisioanele online...