Antena Căutare

Decizie controversată! Țigările electronice ar putea fi interzise. Cine și de ce a ajuns la această propunere

Organizația Mondială a Sănătății monitorizează îndeaproape boala EVALI care apare la persoanele care folosesc țigări electronice. Iată cum s-a ajuns la propunerea de a se interzice dispozitivele pentru vapat în anumite spații.

Galerie
Decizie controversată! Țigările electronice ar putea fi interzise. Cine și de ce s-a ajuns la această propunere | Shutterstock

Țigările electronice și dispozitivele pentru vapat sunt din ce în ce mai populare în rândul tinerilor, iar acest aspect îi îngrijorează atât pe părinți, cât și pe medici.

Deși tinerii aleg să utilizeze aceste dispozitive pentru a fi cool și în trend, nu mulți știu cât de periculoase sunt de fapt substanțele pe care le achiziționează ori de câte ori au ocazia.

În România este interzisă vânzarea țigărilor indiferent de tipul lor către minori, dar din păcate nu toți comercianții țin cont de legile care sunt blocate de luni întregi în procedurile parlamentare.

Iată de ce se dorește interzicerea dispozitivelor de vapat și țigărilor electronice în spațiile închise.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Lista completă a scumpirilor din 2024. Cât vor plăti românii în plus pentru țigări, alcool, sucuri, benzină sau apartamente

Țigările electronice ar putea fi interzise în spațiile închise

Deși în prezent este interzis fumatul țigărilor clasice la interior, legea s-ar putea aplica și pentru țigările electronice și a dispozitivelor de vapare cât de curând.

În acest sens, un grup de parlamentari liberali au înaintat un nou proiect de lege care să vizeze interzicerea dispozitivelor la interior, iar dacă proiectul va trece de Parlament, cafenelele, barurile, restaurantele și cluburile nu vor mai putea permite clienților să utilizeze aceste dispozitive.

Inițiatorii proiectului pun în evidență pericolul de sănătate la care toți consumatorii se expun, și, tocmai de aceea doresc ca tinerii cu vârsta sub 18 ani să nu mai poată achiziționa țigări electronice și dispozitive de vapare de la magazinele care acum permit acest lucru.

Amenzile vor putea ajunge la suma de 15 000 de lei pentru firmele care nu vor respecta regula, iar riscul de a se închide întreaga activitate va fi luat în calcul dacă situațiile se repetă potrivit euronews.ro.

Citește și: De ce românii nu și-au primit pensiile în luna ianuarie. Motivul pentru care banii nu au fost virați și când ajung la pensionari

„În ultimele luni, medicii din Nasta au mers în școli și au promovat nevoia de renunțare la acest tip de dispozitive, și nu numai, de a nu deveni fumători siguri tineri care au 12 - 14 ani. 70% din ei declară că stau în casă cu un fumător, că este foarte facil și foarte tentant să-și cumpere acest tip de dispozitive.

Dacă la nivel politic nu se iau măsuri pentru a interzice vânzarea acestor dispozitive către tineri, nu putem să ne așteptăm ca sănătatea acestor copii, care, ca adulți, vor ajunge dependenți de un produs toxic, să fie bună.

M-aș întoarce la ceea ce spune OMS, care atrage atenția asupra unei boli pe care OMS o și monitorizează la nivel internațional, EVALI, o boală acută pe care o întâlnim în special la tineri și adolescenți care, utilizând aceste dispozitive, pot ajunge în spital, cu insuficiență respiratorie acută și cu o stare de rău care este în corelație directă cu utilizarea acestor dispozitive” a mărturisit Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Citește și: Cum arată un cărucior de cumpărături cu produse în valoare de 200 de lei. Ce mai poţi cumpăra cu această sumă la finalul lui 2023

Totodată, directorul general OMS, Adhanom Ghebreyesus, susține următoarele informații:

„Copiii sunt atrași la vârste foarte fragede (10, 11, 12 ani) să vapeze și să folosească țigaretele electronice, pentru că ei cred că sunt cool, pentru că vin în culori diferite, arome diferite. După aceea, ei sunt captivi pe viață. Cei mai mulți trec la fumatul țigărilor clasice. Tigările electronice și cele de vaping sunt de asemenea dăunătoare. Indiferent că este țigaretă electronică, e-țigaretă sau vaping, toate trebuie reglementate”

Citește și: Se schimbă Codul Rutier. Șoferii riscă să rămână fără permis timp de zece ani dacă se urcă la volan în următoarele condiții

O fată de 13 ani a dispărut în Vrancea. A plecat de acasă și nu s-a mai întors. Autoritățile cer ajutorul românilor... Un aliment banal pe care îl consumi zilnic îți poate pune sănătatea în pericol. Care este primul organ afectat...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x