Antena Căutare

Medicamentele care dispar din farmaciile din România. Ce ar trebui să facă cei care le utilizează

Măsura a fost luată în contextul unei alerte la nivel european, după ce s-a constatat faptul că medicamentele nu respectă standardele de conformitate necesare.

Galerie
Medicamentele care dispar din farmaciile din România | Shutterstock.com

Șapte medicamente care se găsesc acum în farmaciile din România vor fi retrase de la vânzare cât de curând din cauza unor probleme identificate în privința acestora.

Măsura a fost luată în contextul unei alerte la nivel european, prin care s-a transmis faptul că medicamentele cu pricina nu respectă standardele de conformitate necesare.

Citește și: Românii au cheltuit 7 miliarde de euro pe medicamente în primul trimestru din 2024. Ce transmit oficialii

Iată despre ce medicamente este vorba!

Articolul continuă după reclamă

Medicamentele care dispar din farmaciile din România

Deși există multe persoane care utilizează aceste medicamente, se pare că problemele identificate sunt extrem de serioase astfel încât s-a luat decizia de a se renunța la comercializarea acestora.

Iată care sunt cele șapte medicamente care vor fi retrase de la vânzare:

  • Posaconazole
  • Ibuprofen Nutra Essential
  • Loperamide
  • Tadalafil - 20 mg
  • Tadalafil - 5 mg
  • Erlotinib - 100 mg
  • Erlotinib - 150 mg

Retragerea de la raft a acestor produse medicamentoase are loc în contextul în care testele n au fost făcute conform tuturor standardeleor europene de conformitate.

Situația în cazul de față a generat o reacție extrem de rapidă din partea autorităților de reglementare a medicamentelor din Europa, inclusiv Agenția Națională a Medicamentului din România.

„În realitate, dintre acestea avem doar 7 produse care sunt efectiv în piață. Două fără prescripție: un antiinflamator, un antidiareic, pentru care există alternative suficiente în piață. Și celelalte cinci produse, care sunt medicamente care se eliberează cu prescripție medicală, două dintre ele sunt utilizate în oncologie, câte două concentrații diferite și cel de-al cincilea pentru disfuncție erectilă masculină” a explicat Răzvan Mihai Prisda, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Citește și: Rata anuală a inflației a scăzut, dar românii plătesc mai mult pentru medicamente și produse de uz caznic

Persoanele care utilizează aceste medicamente în prezent, primesc recomandarea de a găsi alternative ale acestor tratamente, fără să se îngrijoreze din acest punct de vedere pentru că există.

De exemplu, pentru medicamentele fără prescripție medicală, precum Ibuprofen Nutra Essential și Loperamide există o serie de alternative care pot fi procurate direct din farmacii.

De asemenea, și pentru celelalte cinci medicamente care se eliberează doar cu prescripție medicală, pacienții vor găsi soluții potrivite prin intermediul medicilor acestora.

Totodată, pacienții care utilizează medicamentele vizate sunt sfătuiți să își contacteze medicii pentru a discuta despre soluțiile acestor probleme.

Comisia Europeană a notificat toate statele membre pentru a suspenda autorizațiile de comercializare pentru medicamentele menționate anterior, această măsură fiind luată pentru protejarea sănătății publice și pentru asigurarea faptului că medicamentele regăsite pe piață sunt în regulă, respectând cele mai înalte standarde de siguranță și eficacitate, potrivit Adevărul.

Retragerea medicamentelor evidențiază importanța conformității cu standardele europene și a monitorizării stricte a calității a acestora.

Citește și: Pacienților români le-ar putea fi interzisă spitalizarea în străinătate. Cum s-a ajuns în această situație

Acestea nu sunt singurele medicamente care se retrag de la vânzare în ultimii ani la noi în țară.

În România, în ultimii 5 ani s-au retras un număr de aproximativ 3 000 de medicamente, dintre care, aproape 500 de inovative, care reprezintă un procent de 20% din totalul medicamentelor inovative de pe piață.

„Marea majoritate au fost retrase din motive economice. Costurile de fabricaţie au fost mai mari decât preţurile nete la care medicamentele ar putea fi comercializate în România”, a transmis reprezentantul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), pentru News.ro cu privire la acestea.

Românii au cheltuit 7 miliarde de euro pe medicamente în primul trimestru din 2024. Ce transmit oficialii... Cum arată acum micuțul „Hercule”. Băiatul care impresiona o țară întreagă în 2012 și-a arătat mușchii în mediul online...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x