Deși gaura de la buget se adâncește, Guvernul vrea să dea bani în plus anumitor asistente și medici cu scopul de a-i păstra în sistemul de sănătate din România.
Ministerul Sănătății a pregătit deja un proiect de ordonanță de urgență în acest sens și susține că această măsură nu va împovăra bugetul, ci dimpotrivă, reprezintă o investiție strategică în resursa umană din sănătate, esențială pentru menținerea funcționalității sistemului public.
Iată cine sunt medicii și asistentele care ar putea să se bucure de până la șase salarii minime brute pe an!
Medicii și asistentele din România pot primi până la 5 000 de euro în plus anual. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Potrivit ordonanței de urgență redactată de Ministerul Sănătății, medicii și asistentele care vor putea primi aproximativ 26 000 de lei în plus sunt cei care reușesc să facă performanță cu adevărat în spitalele din România. Sumele ar fi separate de salariu, iar astfel oficialii consideră că forța de muncă din domeniul sănătății nu va mai fi tentată să plece în alte țări pentru a profesa pe salarii mai mari decât sunt la noi în țară.
În prezent, în niciun spital din România nu există criterii de performanță, motiv pentru care păstrarea oamenilor competenți este destul de dificilă.
Potrivit Antena 3 CNN, bonusul de performanță ar urma să fie oferit chiar din veniturile proprii, din fondul de salarii ale spitalelor publice, fără să depășească suma de 2% alocată salariilor. Astfel, Ministerul Sănătății susține că bugetul nu va avea de suferit, mai ales că banii vor fi oferiți în funcție de criteriile de performanță stabilite de Ministerul Sănătății în OUG.
Sindicatele au criticat dur proiectul de OUG pe motiv că ar încălca legislația și contractele angajaților din sănătate. Acestea au cerut Guvernului să aplice noua lege a salarizării bugetarilor unde sunt stipulate clar criteriile de performanță, mai scrie sursa citată anterior.
Medicii români pleacă din țară din cauza salariilor mici
Pentru că în ultimii ani tot mai mulți medici și asistente din România pleacă în alte țări, Ministerul Sănătății a decis că este momentul să reducă migrația prin stimularea acestora cu bonusuri de performanță. Autoritățile speră că, prin aceste măsuri, cadrele medicale să fie încurajate să rămână în sistemul public de sănătate și chiar să contribuie la îmbunătățirea calități actului medical.
Printre cele mai invocate motive ale medicilor care aleg să părăsească țara sunt: salariile necompetitive, condițiile precare din spitale, lipsa echipamentelor moderne, dar și birocrația excesivă. În anumite zone ale țării, unii dintre ei acuză și un volum mare de muncă raportat la resursele disponibile, iar acest aspect îi determină să ia în calcul plecarea în alte țări unde există și medii de lucru mai relaxante, dar și salarii mai mari.
Vezi mai multe stiri de ultima ora pe observatornews.ro
De ce România nu participă la Eurovision 2025. Motivul din spatele deciziei: „Noi nu putem inventa cântăreți”... Rareș Ion, copilul minune de la Next Star pasionat de chimie, a fost găsit mort! Substanțele interzise i-ar fi adus sfâr...