A fost descoperită o nouă metodă de fraudă prin care escrocii se dau drept reprezentanți ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală, iar românii pică în plasă extrem de ușor.
Iată în ce constă și cum poți sta departe de escrocheriile care fac din ce în ce mai multe victime în țara noastră!
Citește și: O nouă formă de înșelătorie cu gazele. Cum acționează hoții care intră în casele românilor cu acest pretext
O nouă fraudă face victime în România. Escrocii se folosesc de numele ANAF
Escrocii folosesc tehnici avansate, precum phone spoofing - falsificarea identităţii apelantului, pentru a manipula victimele.
Potrivit Observator News, phone spoofing înseamnă falsificarea ID-ului de apelant. Cu ajutorul falsificării ID-ului apelantului infractorii pot face să pară că apelurile lor telefonice provin de la un anumit număr – fie unul cunoscut şi/sau de încredere pentru destinatar, fie unul care corespunde unei anumite locaţii geografice.
Principalul sfat de care toți românii ar trebui să țină cont atunci când primesc astfel de apeluri este legat de a nu accesa link-uri a căror sursă nu poate fi atestată ca fiind legitimă. Acelaşi sfat este legat şi de recomandarea de a nu accesa ataşamente din e-mailuri.
Există şi alte lucruri pe care oamenii le pot face pentru a nu cădea victimele ale unei astfel de fraude prin acest mecanism. Spre exemplu, să nu facă plăţi către entităţi a căror identitate nu poate fi verificată şi potrivit agenţiei naţionale de administrare fiscală, care a emis un comunicat în acest sens, nu este recomandată furnizarea de date personale sau date bancare unor persoane a căror identitate nu poate fi verificată.
Ce avertisment a făcut ANAF cu privire la această escrocherie
„ANAF atenţionează asupra unei noi campanii frauduloase, prin care contribuabilii sunt contactaţi telefonic sau prin mesaje de pretinşi angajaţi ANAF, fiindu-le solicitate date bancare sau personale.
Situaţia reprezintă o tentativă de fraudă financiară, în care atacatorii încearcă să impersoneze diverse instituţii. Atacatorii folosesc tehnici de phone spoofing, prin care numărul de telefon afişat pe ecranul persoanei vătămate pare a fi al Direcţiei generale antifraudă fiscală.
Recomandăm să evitaţi accesarea de link-uri sau ataşamente din e-mail-uri sau mesaje a căror sursă nu poate fi atestată/certificată ca fiind legitimă, precum şi efectuarea unor plăţi către entităţi a căror identitate nu poate fi verificată.
De asemenea, nu furnizaţi date personale/bancare telefonic înainte de a verifica autenticitatea identităţii solicitantului prin intermediul canalelor de comunicare oficiale ale ANAF” a transmis Agenția Națională de Administrare Fiscală printr-un comunicat oficial publicat de serviciul de comunicare, relații publice și mass media.
Pentru ca tot mai multă lume să afle despre această escrocherie, oficialii au transmis informațiile și prin intermediul paginii de Facebook.
Iată postarea!
Citește și: O femeie din Vâlcea a rămas fără 100 000 de euro după ce a fost țepuită de un escroc. Cum a picat în capcană
Schimbări importante pentru români! Copiii sub 14 ani vor avea cărți de identitate electronice. Cum arată și când se vor... Un trend bizar face ravagii pe TikTok. Mai multe tinere s-au filmat mâncând lalele. Ce semnal de alarmă trag medicii...