Antena Căutare

Prețurile la chirie au explodat. Cât trebuie să plătească un student pentru a sta în chirie sau la cămin în noul an universitar

Mai sunt doar câteva săptămâni până la începerea anului universitar, iar studenții și familiile acestora au intrat în febra căutării celei mai bune soluții de cazare.

Galerie
Guvernul face promisiuni imporante tinerilor studenți | Antena 1

Studenții se pregătesc de un nou an universitar. Fie că aleg să stea la cămin, fie în chirie, prețurile au expldodat.

Prețurile la chirie au explodat. Cât trebuie să plătească un student pentru a sta în chirie sau la cămin în noul an universitar

Cererea mare i-a făcut pe proprietarii de apartamente să crească prețul chiriilor. Astfel că, tinerii care vor să stea în condiții decente au o găsit o ofertă limitată, iar prețurile sunt incredibil de mari.

Citește și: Tinerii adulți refuză să părăsească casa părinților. La ce a recurs o italiancă pentru a-și face copiii să plece de acasă

Articolul continuă după reclamă

„E o perioadă în care se cazează studenții, dar nu prea mai sunt locuri. E full”, a dezvăluit un tânăr, potrivit ObservatorNews.ro.

Studenții se plâng de numărul mic de locuri la cămin, astfel că sunt nevoiți să caute chirii în orașele universitare. Cererea devenind extrem de mare, proprietarii au profitat de situație și au mărit prețul.

„Ştiu că șeful de cămin se plângea că are studenți pe care nu are unde să îi bage. Se strâng mulți la început sunt o grămadă de studenți care nu au spațiu.”

Citește și: Elevi din România, câştigători ai Competiţiei Internaţionalede Robotică „Maryland Tech Invitational”. Alianța s-a luptat cu SUA

Potrivit sursei menționate anterior, în urmă cu un an, 10% dintre studenți nu au prins loc la cămin. Astfel că, 80% dintre cei rămași fără cazare au fos nevoiți să folosească fondurile familiei pentru a-și plăti o chirie. Mai mult de jumătate dintre ei s-au încadrat într-un buget standard de 300 de euro, în timp ce un loc la căminul de la Politehnică era 290 de lei pe lună.

„Dacă ne uităm la zona Politehnică prin comparaţie cu anul trecut, avem o creştere de aproximativ 16% a preţurilor. În perioada iulie – septembrie observăm, în general, o creştere cu până la 50% a cererii”, a declarat Răzvan Ceapă, reprezentant al unei platforme online de anunţuri imobiliare.

Citește și: Elevii și studenții până în 26 de ani pot primi 200 de euro de la Stat. Ce trebuie să facă până pe 20 mai

Tinerii care pot alege între căminele studențești și chirie pun în balanță mai multe lucruri. Costurile scăzute ale unei camere de cămin, vine totuși cu neajunsuri. Condițiile din cămine sunt modeste, multe clădiri având nevoie de renovare.

În timp ce costurile ridicate ale chiriilor vin cu anumite condiții pe care tinerii le preferă, printre care camerele mai numeroase, mobilate, renovate. O facilitate căutată de aceștia este și centrala termică. De asemenea, potrivit sursei menționate anterior, tinerii caută apartamente cu două camere care să le ofere atât spațiu intim, cât și de socializare și studiu.

„Niște cămine noi ar fi foarte ok, căminele noastre sunt vechi și deloc renovate. La noi cel mai bun cămin sunt cele de la U, dacă prinzi la B e mai greu că e baie că comun”, a precizat o tânără.

Citește și: Revoltă la Academia de Poliție. Ce a putut să găsească un student în ciorbă. Imaginile i-au dezgustat pe privitori

Marcel Ciolacu susține că lucrurile se vor schimba în viitor. Guvernul promite că va investi în șapte noi cămine studențești. Bugetul pentru acest proiect este de 40 de milioane de lei.

„Ministerul Educaţiei va primi în plus 40 mil. lei necesari pentru continuarea investiţiilor în extinderea spaţiilor de cazare şi de învăţământ”, a declarat șeful Guvernului.

La Universitatea Politehnică din Bucureşti este deja în construcții un nou cămin, cu 350 de camere şi 700 de locuri de cazare. De asemenea, la Timişoara, noul cămin va avea o capacitate de 275 de persoane.

Până atunci însă, tinerii studenți și familiile acestora sunt nevoiți să se descurce cu ofertele de pe piața actuală.

Dana Marijuana, prinsă sub influența substanțelor interzise în localitatea 2 Mai. Artista conducea haotic pe litoral... Incendiu cu degajări mari de fum pe Bulevardul Basarabia din Capitală! A fost emis mesaj RO-Alert...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 10, 17 septembrie 2024. Concurenții au gătit legați la ochi! Cine a câștigat
Mireasa sezonul 10, 17 septembrie 2024. Concurenții au gătit legați la ochi! Cine a câștigat Marti, 17.09.2024, 16:58
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x