Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov, Sandra Alexiu, a anunțat în urmă cu o zi faptul că într-o şcoală din judeţul Ilfov a fost confirmat un caz de meningită meningococică, boală care poate ucide un om în 48 de ore.
Părinții din întreaga țară au intrat în alertă după ce anunțul a fost făcut public, tot mai mulți întrebându-se de modalitatea cea mai eficientă prin care își pot proteja copiii de boala nemiloasă.
Iată ce este meningita meningococică și care sunt simptomele!
Un caz de meningită meningococică descoperit la școală i-a alertat pe părinții din România
Boala meningococică este o afecțiune bacteriană acută care duce poate duce la deces în 10-15% din cazuri. Aceasta implică 13 tipuri de bacteriim dintre care 5 sunt responsabile în mod direct de boală.
Principalele forme de manifestare ale bolii meningococice invazive sunt meningita acută purulentă şi septicemia, scrie bioclinica.ro, aceasta debutând cu febră de 39-40 de grade, vome repetate, cefalee pronunțată, fotofobie, hiperacuzie, hiperestezie cutanată.
În cazul formelor grave, pacienții se confruntă cu tulburări de conștiință, erupții cutanate hemoragice și convulsii, iar atunci când tratamentul aplicat nu dă rezultate boala duce la moarte.
Persoanele infectate cu meningococi sunt contagioase şi pot transmite infecția extrem de ușor, iar de cele mai multe ori boala apare, în medie, la 7 zile după dobândirea stării de portaj.
„În una din şcolile din comuna unde sunt medic de familie este un caz confirmat de meningită meningococică, o boala produsă de o bacterie numită Neisseria Meningitidis (meningococ) . Această boală poate ucide un om în 48 de ore. Persoane la risc: copiii mici sub 4 ani, adolescenţii, vârstnici, precum şi cei care lucrează în profesii riscante (medici) sau unele persoane imunocompromise” a scris luni seară Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov, Sandra Alexiu, pe pagina personală de Facebook.
Medicii avertizează populația cu privire la administrarea vaccinului care reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de protecție împotriva bolii.
Sandra Alexiu a amintit, de asemenea, faptul că statul român decontează vaccinurile pentru unele persoane aflate în categoria de risc și pentru vârstnicii de peste 65 de ani.
„Pentru toţi ceilalţi vaccinurile se cumpără. Nu sunt ieftine, dar te protejează de moarte (în chinuri şi în foarte scurt timp). Pentru persoanele aflate în contact cu cazul confirmat se face profilaxie cu anumite antibiotice pe o scurtă perioadă de timp. Antibioticul se administrează numai cu o reţetă eliberata de un medic. Azi am dat o singura reţetă, deşi am anunţat părinţii... Din clasa respectivă niciun copil nu era vaccinat cu vaccinurile disponibile”, a mai transmis medicul.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov consideră că inconștiența românilor cu privire la refuzul de vaccinului ar putea să ducă la moartea multor copiii și a multor persoane cu vulnerabilități, mai ales că această boală se transmite de la persoană la persoană pe cale respiratorie, salivă sau secreții nazofaringiene.
STB și Primăria Capitalei trag un semnal de alarmă! Escrocii au lansat oferte false la abonamente în mediul online... O româncă a reprezentat Italia la Mrs. Universe 2024. Cum arată Luisa și din ce zonă a țării provine...