Antena Căutare

Un nou tip de fraudă face ravagii în mediul online. Hackerii se dau drept șefi, trimit e-mail-uri și sună potențialele victime

A apărut o nouă metodă de înșelătorie în mediul online, iar tot mai mulți oameni cad în plasa hoților. Iată ce trebuie să știi despre cea mai nouă fraudă și ce trebuie să faci pentru a evita problemele!

Galerie
Un nou tip de fraudă face ravagii în mediul online. | Shutterstock.com

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, DNSC, trage un semnal de alarmă cu privire la o nouă amenințare cibernetică care îi vizează în mod special pe anumiți angajați ai marilor companii.

Avertizarea vine în mod special pentru salariații care au posibilitatea să facă plăți și transferuri bancare în numele organizației la care lucrează.

Iată ce trebuie să știi și cum să reacționezi dacă primești un astfel de mesaj!

Citește și: Alertă de fraudă în numele unei celebre bănci din România. Ce mesaje periculoase au primit clienții

Articolul continuă după reclamă

Un nou tip de fraudă face ravagii în mediul online

Frauda „Mesaj de la șef" se bazează pe contactarea prin e-mail sau chiar prin apel telefonic a acestor angajați de către infractorii care se prefac a fi superiori ierarhici ai potențialelor victime.

Scopul acestei fraude este de a induce persoanele contactate în eroare și de a le determina să facă o plată sau un transfer bancar fără să realizeze că este vorba despre o fraudă.

„La o simplă căutare pe internet, putem să găsim tot felul de exemple în care angajații au fost păcăliți de infractori ce au imitat o persoană din conducerea unei organizații.

Recent, angajatul unei multinaționale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferințe realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacții bancare importante", este informația transmisă de către Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică.

Citește și: Nicoleta Guță, șantajată de hackeri. Câți bani i-au cerut pentru a-și recupera contul de pe rețelele sociale

Experții explică faptul că hackerii nu se limitează doar la trimiterea unui e-mail, ci iau în calcul chiar și apelul telefonic, prin intermediul cărora aceștia pretind că sunt unul dintre managerii de top din companie.

Potrivit Antena 3 CNN, escrocii studiază cu foarte multă atenție publicul țintă și reușesc să îi păcălească pe angajați extrem de simplu, fiind bine informați cu privire la organizația pe care doresc să o atace.

Astfel, hackerii cer efectuarea de urgență a unei plăți și folosesc un limbaj persuasiv, unde sunt regăsite formulări de tipul: „avem încredere în tine”, „rămâne între noi”, sau „acum eu sunt ocupat”.

De cele mai multe ori, plățile pe care escrocii le solicită se cer a fi realizate într-un cont din afara țării, iar angajaților li se recomandă să nu respecte întocmai procedurade autorizare a plăților și transferurilor cu care erau obișnuiți în mod normal.

În acest sens, angajații primesc drept justificare apariția unei situații sensibile precum un control de la autorități sau anumite achiziții importante care nu pot aștepta foarte mult.

Specialiștii recomandă respectarea procedurilor interne de autorizare a plăților fără excepții și anunțarea superiorilor cunoscuți cu privire la acest caz, tocmai pentru a reduce riscurile de fraudă și pentru a evita eventualele probleme serioase care pot apărea la nivelul întregii companii.

Citește și: O influenceriță a fost ținta unei fraude bancare. Care este cea mai nouă metodă prin care poți rămâne fără banii de pe card

În ultima perioadă au apărut din ce în ce mai multe situațiile de acest gen, iar oamenii legii recomandă să fim foarte vigilenți, indiferent de activitatea pe care o desfășurăm, pentru că oricine poate deveni ținta hoților.

ANAF vizează manichiuristele şi coafezele! Ce taxe ar trebui să plătească cele care oferă servicii de înfrumusețare... Prețul cazării de 1 mai în Mamaia i-a pus pe gânduri pe români. Cât costă mica escapadă la mare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x