Cele mai multe decese s-au înregistrat în București (18) și județul Argeș (10). Dintre decedați, 55 erau nevaccinați, pentru 11 persoane nu se știe dacă s-au imunizat sau nu; doar unul făcuse vaccinul antigripal. De asemenea, 58 de persoane aveau afecțiuni pre-existente.
Potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, „activitatea gripală evoluează cu intensitate medie în acest sezon, cu extindere regională în zona sudică (București, Constanța, Olt, Dâmbovița și Argeș). Alte cazuri au apărut și în județele Sibiu, Iași și Prahova. 67 de oameni au murit în doar 5 luni (între 15 octombrie – 14 martie), din cele câteva mii de cazuri de gripă confirmate. În total, la 754 de persoane a fost confirmată prezența A(H1N1), informează evz.ro.
„Orice întârziere poate fi fatală”
Majoritatea celor decedați aveau, însă, boli cronice, de aceea gripa le-a fost fatală. „Prezentarea la medic de la primele semne de boală este vitală. Orice întârziere poate fi fatală. În cazul copiilor, mă refer la cei sub un an, care prezintă un episod febril, febră peste 39 de grade, însoțită și de tuse, prezența la medic se impune în regim de urgență”, explică dr. Anca Drăgănescu, președintele Asociației Pro Imunizare. Gripa, în sine, este o boală sezonieră, însă extrem de contagiosă, cu o variabilitate antigenică deosebită.