Să își găsească mașina lovită în parcare este cel mai negru coșmar al multor șoferi. Iar motivul nu ține neapărat de daunele fizice provocate caroseriei, ci de bătaia de cap ulterioară, pe care trebuie să o îndure cu Poliția, asiguratorul, reparațiile etc.
Dacă cel vinovat de lovirea mașinii tale „a uitat” să îți lase în geam datele sale de contact, înarmează-te cu răbdare, căci ai de umblat. Ți-am lăsat mai jos o serie de sfaturi practice, astfel încât să treci mai repede prin tot acest du-te-vino:
Anunță imediat poliția!
Dacă ți-ai găsit mașina lovită, înainte de a face altceva, grăbește-te să reclami dauna constatată la sediul Poliției Rutiere. Nu o lăsa pe mâine, pentru că s-ar putea să fie prea târziu. Ține cont de faptul că raportarea unui astfel de incident se face în cel mult 24 de ore de la constatare. În caz contrar, riști să rămâi și cu mașina lovită, și cu permisul de conducere suspendat pe o perioadă de 30 de zile. Excepția de la regulă o reprezintă cazurile în care ai fost plecat din localitate și ai constatat prea târziu avariile produse.
Cheamă asiguratorul!
Fii din start conștient de un lucru: dacă ți-ai găsit mașina lovită în parcare, sunt mari șanse să nu te despăgubească nimeni. Dar există și excepții.
În prezent, lucrurile stau în felul următor: toate firmele de asigurare care vând polițe RCA, cotizează la Fondul Pentru Victimele Străzii (FPVS). De foarte puțin timp, această entitate face parte din BAAR - Biroul Asiguratorilor Auto din România, cunoscut și sub denumirea de Biroul Carte Verde.
Scopul FPVS-ului este de a despăgubi proprietarii de mașini lovite de autori necunoscuți, sau de șoferi care nu au RCA. Cel puțin în teorie, lucrurile arată extraordinar. În practică, în cazul în care lovirea mașinii a fost produsă de șofer rămas neidentificat, de cele mai multe ori, FPVS-ul nu plătește daune. Dacă se află ulterior cine este autorul accidentului și se constată că acesta nu are RCA, Fondul pentru Victimele Străzii vă plăti integral dauna.
Află de pe site ce trebuie să faci pentru a solicita o astfel de despăgubire - www.baar.ro
La polul opus, o asigurare de tip CASCO poate acoperi chiar și aceste avarii, atunci când nu se știe nimic despre autorul incidentului. Dacă nu ai o astfel de asigurare, îți poți face oricând una, dar citește cu mare atenție condițiile de asigurare. În cazul automobilelor vechi, CASCO nu plătește mai mult decât pentru repararea daunelor produse în trafic. Îți recomandăm să consulți mai multe oferte, pentru a găsi cea mai buna poliță CASCO, potrivită mașinii tale.
Pregătește-te de reparații!
În cazul în care asiguratorul nici nu vrea să audă de plata pagubelor produse, nu ai altceva de făcut decât să scoți bani din propriul buzunar. Dacă ai suficiente fonduri, nu trebuie decât să găsești un mecanic priceput și onest, pe mâna căruia să îți lași mașina. Dar cum un astfel de eveniment neprevăzut te poate prinde cu garda jos, intervine întrebarea firească „De unde aș putea să fac rapid rost de bani?”
Fără drumuri făcute prin oraș și timp pierdut pe la ghișee, un credit urgent avantajos îți oferă banii de care ai nevoie, mai repede decât dacă te-ai împrumuta de la un prieten. Simplu și rapid, un credit urgent rezolvă problema fondurilor insuficiente, exact atunci când ai nevoie. Poți împrumuta o sumă cuprinsă între 100 și 1.500 de lei, pentru un interval de timp cuprins între 7 și 30 de zile.
Așadar, iată ce trebuie să faci, în cazul în care ți-ai găsit mașina lovită în parcare. Grăbește-te să anunți imediat Biroul Rutier și ocupă-te mai târziu de chestiunea cu asiguratorul. Pentru că legislația în vigoare spune clar că FPVS-ul nu achită reparațiile, decât în situația în care există cazuri de vătămare corporală sau deces, te vezi nevoit să plătești din banii tăi vizita la un service auto. Nu dispui acum de toți banii? Un credit urgent avantajos îți poate aduce rapid în cont până la 1.500 de lei, așadar, ia în calcul și această variantă de finanțare online!