Anvelope iarna reprezinta cele mai importante piese de siguranta pe orice autovehicul in sezonul rece. Ele constituie de fapt singura legatura intre autoturism si sosea, iar tehnologiile de siguranta cum ar fi franele anti-blocare si controlul electronic al stabilitatii, nu pot functiona in mod corespunzator daca folositi anvelope auto care nu au aderenta buna pe trotuar. Cu toate acestea anvelope iarna reprezinta componentele cele mai putin intelese - asta pentru ca exista atat de multe tipuri si atat de putine informatii despre ele.
Alegerea anvelopelor adecvate si cunoasterea modului in care puteti avea grija de ele cat mai bine sunt lucruri esentiale pentru un sofer care conduce in siguranta.
Daca aveti grija de anvelopele masinii si conduceti responsabil le veti putea prelungi durata de utilizare. Dar chiar si asa la un moment dat veti avea nevoie de un set nou de anvelope. De aceea am creat acest ghid cuprinzator cu numeroase informatii despre anvelope pentru a va ajuta sa faceti cea mai buna alegere.
La prima vedere, achizitionarea unui set nou de anvelope auto poate parea foarte simpla. Dar daca tineti cont de importanta anvelopelor pentru siguranta in trafic, de cuantumul investitiei financiare si de numeroasele modele existente pe piata, dintr-o data alegerea devine mai dificila.
Primul punct pe lista: Stiti cand trebuie inlocuite anvelopele? - 3 aspecte principale
Cele mai bune anvelope sunt acelea la care nu trebuie sa te gandesti vreodata. Orice sofer vrea ca anvelopele de pe masina sa sa functioneze excelent si sa nu-si faca probleme in legatura cu functionarea lor. Una din cele mai importante intrebari in acest sens este:
"Cand stii ca ai nevoie de anvelope auto noi?"
Exista trei factori principali pe care trebui sa-i aveti in vedere pentru a determina momentul necesar pentru inlocuirea anvelopelor.
1. Anvelope auto - cat sunt de uzate?
Vechiul test cu moneda de 5 bani va poate ajuta sa aflati daca anvelopele sunt prea uzate si necesita inlocuire. Anvelopele de iarna sunt uzate daca mai au 4 - 5 mm de profil. Pe moneda de 5 bani exista o distanta de 6mm intre muchie si linia care se afla sub textul "bani". Asezati moneda in canelul anvelopei. In cazul in care vedeti linia de sub inscrisul "bani", atunci anvelopa este uzata. In schimb daca linia de sub inscrisul "bani" se observa (chiar si la limita) ori intra in profil, atunci anvelopa inca este buna.
Lipsa unei adancimi adecvate a benzii de rulare va impiedica anvelopele sa treaca prin zapada si apa in anumite circumstante, crescand riscul de hidroplanare sau alunecare in conditii de iarna. Daca nu aveti la indemana o moneda de 5 bani, puteti sa va uitati la bara de uzura a anvelopelor.
2. Anvelope auto - cat sunt de vechi?
Chiar daca banda de rulare a anvelopelor pare intr-o conditie buna, este important sa luati in considerare si vechimea cauciucurilor. In general producatorii recomanda inlocuirea anvelopelor la 6 ani. Pe masura ce se uzeaza, cauciucurile incep sa se perforeze si sa se sparga. Chiar daca veti incerca sa reparati un cauciuc spart, masina nu va mai avea acelasi randament la viraje si franare comparativ cu o anvelopa noua, pentru ca aderenta a fost compromisa.
3. Expunerea la elemente
Caldura si razele ultra-violete ale soarelui pot afecta performantele anvelopelor. Caldura radianta a soarelui poate chiar sa ridice artificial presiunea aerului in anvelope. Nici aerul rece nu este prea bland cu anvelopele. Toate aceste lucruri pot cauza o uzura prematura din cauza presiunii necorespunzatoare si in cel mai rau caz pot duce la spargerea cauciucului.
Ok, am nevoie de anvelope auto noi. Ce fac?
Daca ati ajuns la concluzia ca pneurile pe care le folositi in prezent trebuie inlocuite, atunci accesati magazinul evoMAG pentru a va alege un set nou de anvelope auto. Aici gasiti pe stoc in orice moment promotii anvelope iarna, anvelopa vara si anvelopa all season, anvelope offroad, anvelope resapate, 4x4 anvelope auto de iarna, spuma activa pentru anvelope si jante auto.
Cand cumparati anvelope auto noi, luati in considerare urmatoarele lucruri
- Conditii meteo frecvente pe soselele pe care circulati de obicei
- Cele mai vitrege conditii meteo pe care va asteptati sa le intalniti
- Pe ce tipuri de sosea conduceti de obicei - autostrada, drumuri nationale, strazi urbane, drumuri pietruite etc
- Ce stil de conducere va caracterizeaza
Intotdeauna asigurati-va ca alegeti anvelope conform manualului de utilizare al masinii si recomandarilor distribuitorilor de cauciucuri.
Iata mai departe cateva intrebari frecvente privind anvelopele:
Ce obiceiuri ale stilului dumneavoastra de condus pot influenta negativ durata de utilizare a unei anvelope auto?
- Mergeti cu viteza in curbe, virati rapid la stanga sau la dreapa
- Accelerati brusc si franati. Acest lucru poate determina o caldura excesiva ce uzeaza anvelopa mai repede.
- Loviti accidental bordura, nu ocoliti gropile.
Daca va caracterizeaza stilul de sofat mai sportiv, este indicat sa optati pentru anvelope ce permit o mai buna manevrabilitate, stabilitate imbunatatita la viraje si distante scurte la franare. Adesea acest tip de pneuri are un randament kilometric scazut si un consum de carburant un pic mai mare.
Daca va place sa circulati cu viteza moderata, atunci puteti alege anvelope cu rezistenta mai mica la rulare, intrucat acestea promit un randament kilometric mai bun si in plus un consum mai riguros de carburant.
In cazul in care confortul la volan primeaza pentru dumneavoastra, va puteti orienta spre pneuri cu o absorbtie mai buna a socurilor cauzate de gropile si denivelarile de pe sosea.
Cum puteti extinde durata de utilizare a anvelopelor?
In afara de conducerea responsabila, exista si alte modalitati prin care puteti prelungi durata de utilizare a cauciucurilor:
- Verificati periodic presiunea din anvelope
- Rotiti anvelopele in mod regulat, asa cum se specifica in manualul de utilizare pentru a asigura o mai buna uniformizare a uzurii benzii de rulare.
- Verificati alinierea rotilor conform recomandarilor producatorului masinii.
Schimbarea anvelopelor: 4 Nu si 4 Da
1. Nu cumparati cele mai ieftine anvelope auto
Anvelopele de proasta calitate, concepute superficial pot cauza distante mari de oprire si un control necorespunzator la manevre de urgenta. Toate anvelopele au ratinguri de tractiune (AA, A, B sau C) impregnate chiar pe suprafata lor - cumparati acele modele marcate cu A sau AA.
2. Nu cheltuiti prea multi bani pe anvelope auto
Ca in majoritatea cazurilor, o marca renumita de anvelope poate atrage un pret mai mare. Adevarat, marcile consacrate in domeniu tind sa aiba un nivel ridicat de calitate in mod constant, insa exista si producatori de anvelope mai putini cunoscuti care ofera produse excelente la preturi mai mici.
Marcile de anvelope se impart in mai multe clase: premium (Continental, Dunlop, Michelin, Pirelli etc), medii (Falken, Firestone, General Tire, Toyo, royal black, bf goodrich, anvelope iarna hankook etc) si de buget (Viking, Debica, Taurus winter, kings tyre, nokian wr d3 si nokian wr d4, Tigar anvelope CARGO SPEED, Kingstar, deli tire etc). In general brandurile premium ofera performante superioare gratie calitatii materialelor folosite in constructia pneului, a procesului de fabricatie si standardelor riguroase de test. In schimb, cele mai ieftine pneuri au performante modeste. Avand in vedere ca la anvelopele premium pretul include si reclama, nu ar trebui sa ignorati pneurile din gama de mijloc - acestea au performante foarte bune, la pret acceptabil.
Anvelopa All Season anvelope off road Yokohama Geolandar G001C XRRL, 265/70R17, 112Q, anvelope 4x4, cu transport gratuit si drept de retur, modalitati de plata: card sau ramburs
3. Nu presupuneti ca echipamentele originale sunt cele mai bune
Anvelopele OEM originale sunt cele cu care masina vine echipata din fabricate, dar sa te straduiesti sa cumperi intotdeauna acelasi tip de anvelope nu este intotdeauna cea mai buna idee. Producatorii cauta anvelope care sa ofere performante acceptabile indiferent de conditii (all seasons). Ei pot prefera anvelope care sa puna accent pe confort in detrimentul manevrarii sau pe manevrare in detrimentul duratei de utilizare a benzii de rulare.
4. Nu ignorati anvelopele noi
Anvelopele NU sunt echipamente care nu necesita intretinere. Ele pierd aproximativ 1psi de presiune pe luna si inca 1 psi la fiecare scadere de temperatura cu 10 grade. Daca va cumparati anvelope noi in august, pana in luna ianuarie acestea ar putea pierde pana la 20% din presiune.
1. Da: Cumparati anvelope auto noi din magazine online
Cand trebuie sa schimbe anvelopele, cei mai multi soferi aleg sa mearga la dealer sau la un service local - aici in general exista un numar limitat de marci si modele de anvelope. In magazinul online evoMAG gasiti o gama ampla de marci - Yokohama, Continental, Sebring, Michelin, Pirelli, General Tire, Dunlop, GoodYear, Debica, Bridgestone, Viking etc. evoMAG va pune de asemenea la dispozitie un sistem interactiv excelent care va ajuta sa gasiti rapid anvelopele de care aveti nevoie. Pentru aceasta puteti folosi filtrele din stanga paginii: selectati latime anvelope dorite, inaltime, diametru in inch, anotimp si indice sarcina.
2. Da: Aveti asteptari realiste
Anvelopele, ca multe produse si echipamente, reprezinta un compromis. Astfel anvelopele de performanta tind sa se uzeze mai rapid, in timp ce anvelopele gandite pentru mai mult confort pot fi mai putin agile la viraje. Luati in considerare aceste eventuale compromisuri atunci cand cumparati un set de anvelope noi.
3. Da: Cumparati doua seturi de anvelope auto
Cele mai multe masini vin echipate cu anvelope all-season. Imaginati-va cum ar fi sa purtati aceeasi pereche de pantofi pentru alergare, drumetii, zapada si balet. Asa veti intelege problema inerenta a anvelopelor all-season.
Iarna ar trebui sa va echipati masina cu anvelope speciale pentru zapada si polei. Cele all-season sunt concepute pentru a face fata tuturor conditiilor meteorologice, dar in realitate nu sunt optimizate pentru nici una in mod particular. Anvelopele de zapada sunt gandite in special pentru un singur lucru important: mentinerea unei directii excelente a masinii chiar si atunci cand conduceti pe o sosea acoperita cu zapada si gheata. Daca veti opta pentru anvelope de iarna in sezonul rece, pentru vara alegeti anvelope ideale pentru calatorii confortabile, cu o capacitate buna de manevrabilitate, performanta imbunatatita pe timp de ploaie sau cu o durata mai lunga de rulare.
4. Da: Cumparati cate 4 anvelope auto
Anvelopele noi au in general o aderenta mai buna decat cele care au parcurs deja cativa zeci de km. Cel mai bine este sa inlocuiti simultan toate cele patru anvelope. Daca trebuie sa inlocuiti anvelopele in pereche, macar asezati anvelopele noi pe spate. Acest lucru va ajuta autoturismul sa-si mentina stabilitatea si predictibilitatea in viraje. Daca exista anvelope uzate pe spate in cazul manevralor ample din pacate exista mai multe riscuri ca masina sa se roteasca. Rotirea anvelopelor la 8000 - 11000 de km este recomandata pentru a asigura o uzura mai uniforma, permitandu-va astel sa obtineti o rentabilitate mai mare a investitiei. Astfel toate cele patru anvelope vor fi pregatite sa fie schimbate in acelasi timp.
Atentie: Niciodata nu schimbati o singura anvelopa. Daca o anvelopa este deteriorata si nu poate fi reparata, schimbati-o impreuna cu anvelopa pereche.
Nou! Anvelopa Iarna Pirelli Winter Cinturato, 195/65R15 91T
Anvelope noi: 10 Intrebari si raspunsuri
1. Ce informatii puteti afla de pe flancul anvelopei?
Urmatoarele detalii sunt inscrise pe suprafata cauciucurilor:
- dimensiune: latimea bezii de rulare care se exprima in mm, inaltimea in procente, R-radial care se refera la straturile din structura, diametrul jantei in inch
- indicele de sarcina si indicele de viteza
- modelul anvelopei
- compozitia
- numarul standard de aprobare ECE
- indicator ce arata cum trebuie montata anvelopa (cu inscriptia OUTSIDE spre exterior)
- presiunea maxima admisa pe anvelopa respectiva
- provenienta
- productorul
- indicator de uzura/ 1.6 mm este limita minima admisa in Romania si in majoritatea statelor europene
- standard de conformitate DOT (Departament of Transportation), urmat de 4 cifre care semnifica saptamana si anul fabricarii pneului.
2. Ce reprezinta dimensiunile anvelopelor (latime, inaltime si diametru)?
Pentru orice tip de masina sunt omologate doar anumite dimensiuni uzuale de pneuri (exista cazuri cand este acceptata o singura dimensiune). Pentru a afla care sunt dimensiunile omologate pentru masina dumneavoastra, uitati-va in manualul de utilizare sau cititi direct pe flancul anvelopelor cu care este echipata masina in prezent. Pentru a evita eventualele probleme de incompatibilitate, asigurati-va ca achizitionati acele anvelope cu dimensiuni omologate pentru tipul masinii pe care o conduceti. In caz contrar pot aparea probleme in ceea ce priveste asigurarea si chiar ITP-ul.
Litera R se refera la indicatorul Radial si reprezinta constructia pneului. Acele cauciucuri in a caror dimensiuni se afla mentionata litera R au o constructie radiala, ceea ce inseamna ca in interior au corduri pozitionate la 90 de grade fata de linia mediana a cercului pneului. Acest aspect nu va intereseaza in mod direct pentru ca anvelopele 4 x 4 sau cele speciale pentru autoutilitare (anvelope agricole, anvelope industriale, anvelope camion) au in mod implicit constructie radiala.
In ceea ce priveste diametrul trebuie sa verificati ca acesta sa fie similar cu cel al jantelor pe care urmeaza sa fie instalate. In cazul in care cunoasteti dimensiunile anvelopelor omologate pentru masina dumneavoastra, insa nu stiti ce diametru au jantele, uitati-va pe flancul anvelopelor. De exemplu daca aflati ca jantele au diametru de 15 inch nu puteti monta anvelope de 16 inch.
3. Ce reprezinta indicele de sarcina de pe anvelope?
Indicele de sarcina care este de obicei compus din 2 sau 3 cifre, arata masa maxima in kg pe care o poate sustine un pneu cand este umflat conform recomandarilor producatorului. Puteti monta pe o masina anvelope avand indici de incarcare mai mici decat cei omologati, dar nu trebuie sa treceti peste sacina maxima admisa de acestia. La fel, puteti opta si pentru anvelope cu indici de sarcina mai mari decat cei omologati (de exemplu taurus winter XL). Anvelopele ranforsate au carcase mai fiabile comparativ cu anvelopele normale cu aceleasi dimensiuni.
4. Ce reprezinta indicele de viteza de pe anvelope?
Simbolul pentru indicele de viteza este o litera, iar el arata viteza maxima admisa de un cauciuc. In Romania nu exista limite legale privind respectarea indicelui de viteza, ceea ce inseamna automat ca puteti alege anvelopele fara sa tineti cont de indicele omologat. Cu toate acestea, nu uitati ca sunteti obligat in continuare sa nu depasiti viteza legala maxima admisa si permisa de anvelopa.
5. Cat de importante sunt clasele de aderenta si zgomotul pentru anvelope iarna?
Asa cum echipamentele electrocasnice sunt marcate si incadrate intr-o anumita clasa de eficienta energetica, la fel si anvelopele sunt etichetate in functie de performante.
Clasa de aderenta pe carosabil ud indica rapiditatea cu care anvelopa poate frana cand soseaua este uda si aveti o viteza de 80 km/h. Optati pentru anvelope incadrate in clasa A de aderenta pe ud daca va doriti maximum de siguranta. Intre clasele consecutive de aderenta pe carosabil ud exista o diferenta de franare de 3m. Clasa A este cea mai buna, iar clasa G cea mai slaba, intre ele existand o diferenta de franare de 18m. Vi se pare mult?
Anvelopa Iarna Michelin Alpin LA2 GRNX XL, 215/70R16 104H, cu livrare gratuita
6. Stiati ca pneurile influenteaza pana la 20% din consumul de carburant?
Este adevarat si din acest punct de vedere este lesne de inteles de ce clasa de consum de carburant in care este incadrata o anvelopa este esentiala. O anvelopa marcata cu A va poate ajuta sa economisiti carburant, in timp ce o anvelopa din clasa G are cel mai mare consum de carburant. Studiile au demonstrat ca diferenta intre cele doua clase de consum poate atinge chiar si 80 de litri de carburant. Cum vi se par aceste cifre?
7. Cati decibeli trebuie sa aiba anvelopele pentru a fi cat mai silentioase?
Nivelul de zgomot este redat in decibeli si arata nivelul de zgomot exterior, nu cel existent in habitaclu. Cele mai silentioase sunt pneurile cu au un nivel de zgomot sub 68 dB, iar cele mai zgomotoase sunt cele peste 71 dB.
8. Puteti sa folositi simultan mai multe tipuri de anvelope iarna pentru aceeasi masina?
Performanta este optima atunci cand toate cele 4 anvelope au aceeasi dimensiune, acelasi mod de rulare si aceeasi varsta. Cauciucurile care variaza din aceste puncte de vedere pot pot determina probleme de manipulare si stabilitate. In realitate, unele masini au anvelope de dimensiuni diferite pe fata, respectiv pe spate. Prin urmare, verificati manualul de utilizare al masinii.
9. Puteti folosi anvelope iarna cu diferite grade de viteza?
In general nu se recomanda acest lucru. Capacitatea de manevrare si limita maxima de viteza pot fi compromise.
10. Puteti cumpara anvelope iarna second hand la oferte speciale?
Acest lucru nu este de obicei recomandat. Este posibil sa nu cunoasteti tipul de uzura la care au fost expuse anvelopele si in cele din urma exista riscul de a va confrunta cu probleme in manevrarea masinii.