Iata de ce ne propunem sa abordam astazi subiectul obligatiilor ce ne revin in cazul intalnirii in trafic a unui autovehicul cu regim prioritar.
Mai intai trebuie sa stim ca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, aceste autovehicule sunt cele apartinand: politiei, serviciului de ambulanta, jandarmeriei, pompierilor, protectiei civile, sau cele ale unitatilor speciale ale Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, Directiei Generale a Penitenciarelor din Ministerul Justitiei, precum si cele ale procurorilor criminalisti din Ministerul Public si ale Parchetului National Anticoruptie, atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni cu caracter de urgenta si pun in functiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa (lampi giratoare sau stroboscopice) si sonora (sirene ori claxoane bitonale), care pot fi folosite si separat, in functie de natura misiunii.
Autovehiculele sus mentionate, cand se deplaseaza la interventii sau in misiuni cu caracter de urgenta nu se supun restrictiilor de viteza, dar conducatorii acestora au obligatia de a circula cu atentie si de a lua toate masurile pentru prevenirea accidentelor.
Din nefericire, multi automobilisti, chiar daca doresc sa respecte prevederile legale in domeniu, nu stiu sa procedeze corect, ingreunand practic sarcina soferilor de pe aceste masini.
Cum trebuie procedat la intanirea unui asemenea autovehicul aflat in misiune? In primul rand trebuie sa semnalizam conducatorului unui asemenea autovehicul ca a fost observat, precum si intentia noastra de a-i facilita trecerea, lucru care se face prin folosirea lampilor de semnalizare a schimbarii directiei de mers catre dreapta.
Concomitent cu semnalizarea se elibereaza pedala de acceleratie, fara a frana brusc, manevrand autovehiculul cat mai aprope de marginea din dreapta a drumului sau de acostament, dupa care se reduce progresiv viteza de deplasare, pana la oprire.
Aceasta procedura este aplicabila chiar daca pe acel sector de drum circulatia se desfasoara pe mai multe benzi pe sens si consideram ca autovehiculul prioritar "are loc" sa treaca prin "bunavointa" celorlalti parteneri de trafic.
Totodata, va reamintim ca intercalarea intr-o coloana oficiala sau atasarea la aceasta, se sanctioneaza cu amenda si retinerea permisului de conducere in vederea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe o perioada de zile. Un risc la fel de ridicat il reprezinta rulajul "in plasa" ambulantelor sau a echipajelor de descarcerare, lucru din pacate frecvent intalnit mai ales in zona aglomerarilor urbane, fapt care genereaza pericolul unor coliziuni grave, pe fondul nepastrarii unei distante de siguranta suficiente intre autovehicule coroborat cu viteze de deplasare ridicate.
Sursa: Jurnalul National
Cum e sa fii la volanul unui Porsche Panamera... Vezi cat castiga Audi, BMW si Mercedes la fiecare masina!...